Звернення Міністерства охорони здоров’я до батьків з проханням берегти дітей від переохолодження

У зв’язку з різким похолоданням та прогнозами синоптиків щодо складних погодніх умов в Україні на найближчий тиждень, Міністерство охорони здоров’я звертається до батьків з проханням прислухатись до порад медиків, щоб уберегти своїх дітей від переохолодження та обмороження.

Для того, щоб захистити дитину від холоду:

• не виводьте на вулицю дітей до 3 років, якщо температура повітря понад 10 ºС морозу та при морозі на тлі швидкості вітру понад 5 м/с;
• варто запобігти виходу на вулицю дітей дошкільного та шкільного віку, якщо температура повітря нижча – 20º С морозу (для школярів 10-11 класів – нижча -25ºС);
• перед виходом на морозне повітря не давайте дитині гарячих страв та напоїв (зокрема, чаю);
• у зимовий період подбайте про калорійне харчування дітей зі збільшенням споживання вітамінів А та Д;
• підготуйте адекватний одяг за віком (багатошаровий, з натуральних тканин) з обов’язковим використанням зимової білизни, шарфа, шапки та теплих рукавичок;
• підберіть відповідне за віком та розміром взуття (ні у якому разі не тісне) з обов’язковим використанням теплих шкарпеток та устілок;
особливу увагу приділіть захисту носа, вух та щік дитини.

У випадку ознак обмороження відразу відведіть дитину в тепле приміщення і розмасажуйте обморожені частини тіла теплою рукою (але не снігом і не рукавичкою — сніг може пошкодити шкіру, а рукавичка – занести інфекцію).

переохлаждениеОбморожені пальці рук і ніг розтирають у напрямку до тулуба, потім занурюють їх у ледь теплу воду. Поступово доливайте теплішу воду і доведіть її температуру до 37 – 38ºС. Після цієї ванночки зробіть знову масаж обморожених місць м’яким рушником чи рукою, але тепер змастіть їх якимось жиром чи кремом від опіків, а зверху накладіть пов’язку.

Дитину слід укутати теплою ковдрою, напоїти гарячим чаєм. Однак, якщо час після обмороження прогаяно, робити масаж і теплу ванночку не можна – треба обов’язково звернутися до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.

При обмороженні ІІІ ступеня дитина повинна бути госпіталізована до хірургічного відділення або відділення реанімації та інтенсивної терапії дитячого стаціонару.

Кому грозит обморожение
Больше всех рискуют переохладиться диабетики, люди с сердечно-сосудистыми заболеваниями и курильщики
Увага!
– Симптоми обмороження: оніміння обмороженої частини тіла, біль, пекучість, жорстка блідо-жовта або блідо-синя шкіра, пухирі.
– Найчастіше дитина відморожує відкриті частини тіла: пальці, вуха, ніс та щоки.
– Разом з обмороженням у дитини може бути загальне переохолодження.
– Якщо дитина піддалась тривалому впливові холоду, зверніться до лікаря або викличте невідкладну допомогу.
– Не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.
– Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку – негайно зверніться до лікаря.
Якщо у дитини сильне тремтіння, слабість, сонливість, нечітка свідомість, порушення дихання, дуже низька температура тіла – нижче 35°С — негайно викликайте невідкладну медичну допомогу.

Шановні батьки! Будьте уважні до стану здоров’я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!