Профілактика ССЗ у людей похилого віку

Профілактика серцево-судинних захворювань у людей похилого віку

Серцево-судинні захворювання займають провідне місце серед усіх хвороб як в Україні так і у світі.

Стан та резервні можливості серцево-судинної системи в організмі людини при її старінні поступово погіршуються, тому захворювання серця у людей похилого віку є поширеними. Так за 1 півріччя 2016 р. у геріатричному відділенні МКЛ №3 було проліковано 471 хворий з хворобами серцево-судинної системи, що становить 79% від усієї кількості хворих.

У структурі смертності також лідирують хвороби серцево-судинної системи. Летальність склала за 1 півріччя 2016р. у геріатричному відділенні 62,5% від усієї смертності.

Серцево-судинні захворювання тісно пов’язані із факторами ризику, серед яких є: підвищений артеріальний тиск, порушення ліпідного обміну, надлишкова маса тіла,нездоровий спосіб життя (нераціональне харчування, тютюнопаління, вживання алкоголю, недостатня фізична активність), психоемоційні навантаження, шкідливе довкілля, спадковість, похилий вік.

Ризик виникнення серцево-судинних захворювань різко збільшується при наявності одразу двох та більше факторів.
В той час, коли наша медицина, в більшій мірі, спрямована на лікування захворювань, досить мала частка припадає на профілактику та попередження їх.

Профілактику розрізняють первинну і вторинну.

У людей похилого віку первинна профілактика передбачає забезпечення здорового способу життя та попередження виникнення серцево-судинних захворювань.

До основних методів первинної профілактики можна віднести:

  • Відмову від паління та вживання алкоголю;
  • Нормалізація ваги ( у людей з надмірною масою тіла (індекс маси тіла понад 25 кг/м2) або з ожирінням (понад 30 кг/м2), особливо з центральним типом ожиріння, існує підвищений ризик ІХС);
  • Ведення активного способу життя (помірні фізичні навантаження, щоденні прогулянки );
  • Дотримання режиму сну;
  • Раціональне харчування (обмеження вживання солі, кави, солодощів, збільшення в раціоні овочів, фруктів, зернових);
  • Контроль артеріального тиску;
  • Уникнення різноманітних стресових ситуацій, вчитися не підпускати до себе страх, гнів, неприємності.

Варто позбутись хоча б кількох факторів ризику, тим самим уникнути серцево-судинних захворювань.

Метою профілактики серцево-судинних захворювань у людей похилого віку є зменшення та попередження ускладнень, зменшення частоти інвалідизації, покращення прогнозу та якості життя.

Усе це і є вторинною профілактикою, яка забезпечує підтримку здорового способу життя при уже присутній серцево-судинній патології.

Надзвичайно важливими є:

  • регулярні відвідування сімейного лікаря (а й за потреби і лікаря – кардіолога);
  • медикаментозне лікування, ретельне виконання усіх призначень і рекомендацій лікаря;
  • модифікація способу життя: дотримання дієти для нормалізації маси тіла ( зменшення маси тіла сприяє зниженню артеріального тиску, рівня холестерину та глюкози в крові. Корисним клінічним параметром оцінки маси тіла є об’єм талії: якщо він перевищує 94 см у чоловіків і 80 см у жінок, масу тіла необхідно зменшити), зниження холестерину (цільовим рівнем холестерину є стійка концентрація загального ХС нижче за 5 ммоль/л (192 мг/дл), ХС ЛПНЩ – нижче за 3 ммоль/л (115 мг/дл)), контроль та нормалізація глікемії ( рівень глюкози натще 5,1-6,5 ммоль/л, після їди – 7,6-9,0ммоль/л);
  • підвищення фізичної активності ( фізичні вправи сприяють нормалізації ваги тіла та психоемоційного стану людини);
  • зниження артеріального тиску.

Бережливе та уважне ставлення до себе та свого здоров’я, профілактика серцево-судинних захворювань, регулярні медичні огляди та вимірювання артеріального тиску, сприятимуть вашому здоровому та повноцінному життю та ґрунтовно поліпшать його якість.

8

Лікар-терапевт геріатричного
відділення МКЛ №3
Карлінська І.О.