Увага антибіотики: використовуйте обережно!

антибиотики вредность

Відкриття антибіотиків, без перебільшення можна назвати одим із найбільших досягнень медицини минулого століття. Першовідкривачем антибіотиків є англійський учений Флемінг, який у 1929 році описав бактерицидну дію колоній грибка Пеніциліну на колонії бактерій, які розростаються по сусідству з грибком. Як і багато інших великі відкриття в медицині, відкриття антибіотиків було зроблено випадково. Виявляється вчений Флемінг не дуже любив чистоту, і тому нерідко пробірки на полицях у його лабораторії заростали цвіллю. Одного разу після недовгої відсутності Флемінг помітив, що розрослась колонія і цвілеві грибки пеніциліну повністю придушила зростання сусідньої колонії бактерій. Тут треба належне віддати геніальності вченого, який зумів помітити цей чудовий факт, який послужив основою припущення того, що гриби перемогли бактерії за допомогою спеціальної речовини нешкідливого для них самих і смертоносного для бактерій.

Одна-дві ін`єкції пеніциліну рятувала життя поранених бійців в роки ВВв з гнійними захворюваннями. Зараз у світі нараховується біля 5 тисяч різновидних антибіотиків. Неправилне їх застосування, як з боку хворих, і в деяких випадках лікарів призвели до привикання. Застосування антибіотиків при вірусних захворюваннях (ГРИП, ГРВІ, Коклюш, Паротит та ін.) не є ефективним, тому, що антибіотики на віруси не діють. Безконтрольне застосування, продаж, самолікування антибіотиками призвело до малоефективного лікування інфекційних захворювань, а в деякитх випадках не ефективного лікування.
Стійкість до антибіотиків є однією з найсерйозніших загроз глобальній охороні здоров`я. Вона зростає до небезпечно високих рівнів у всіх частинах світу, негативно впливаючи на здатність лікувати інфекційні хвороби і зводячи на нівець багато досягнень охорони здоров`я та медицини.

Нове дослідження ВООЗ вказує на те, що люди не розуміють масштабів проблеми, рівня загрози для здоров`я населення, а також, того, як їм протидіяти. Глобальний план дій у відповідь на зростаючу проблему стійкості до антибіотиків та інших протимікробних препаратів був схвалений на 68 сесії Всесвітньої Асамблеї ОЗ в травні 2015 році. Одна з п`яти цілей плану – підвищити ступінь поінформованості та розуміння людей в питаннях стійкості до антибіотиків за добомогою ефективної комунікації, освіти та підготовки. Вони повинні використовуватися для лікування бактеріальних інфекцій тільки у разі їх призначення дипломованими фахівцями охорони здоров`я. В жодному разі неможна передавати антибіотики іншим людям або зберігати їх, якщо ви недовели повний курс лікування.

Обережно з антибіотиками! Правильне використання антибіотиків – це ваше здоров`я та здоров`я вашої сім`ї!

Лікар-отоларинголог МКЛ №3
Святецький В.Г.