Ускладнення грипу

Серед усіх ГРВІ грип є лідером за кількістю і тяжкістю ускладнень, які виникають, як через дії самого вірусу, так і за рахунок активації патогенних і умовно-патогенних бактерій на фоні зниженого імунітету. Фахівці вважають, що не так страшний сам грип, як його ускладнення, а їх у грипу величезна кількість. В першу чергу вражається миготливий епітелій, основною фізіологічною функцією якого є, очищення дихальних шляхів від бактерій. Руйнуючись, миготливий епітелій втрачає свої захисні функції і не може повною мірою захистити організм від подальшого проникнення бактерій і розвитку вторинної інфекції.

Хто в групі ризику?

До людей, які з більшою ймовірністю можуть «заробити» ускладнення після грипу відносять:
– людей старше 65 років
– дітей до 4 років
– вагітних жінок
– людей з хронічними хворобами
– тих, у кого ослаблена імунна система.

Які можуть бути ускладнення після грипу?

Ускладнення грипу поділяють на дві групи:
1)Ускладнення,пов’язане безпосередньо з перебігом грипу:
– геморагічний набряк легень
– менінгіт і менінгоенцефаліт(серозні)
– інфекційно-токсичний шок

2)Ускладнення з приєднанням вторинної бактеріальної інфекції:
– риніт
– синусит
– гайморит
– отит
– пієлонефрит
– бронхіт
– міозит
– міокардит
– перикардит
– менінгіт і менінгоенцефаліт (гнійні)
– септичні стани
– пневмонія

Друга група бактеріальних ускладнень зазвичай розвивається при недолікуванні грипу після того, як хворому стає краще.

Ускладнення:
Риніт – запалення слизової оболонки носа.
Синусит – запалення придаткових пазух носа.
Гайморит – запалення гайморових пазух.
Отит – запалення вуха.
Пієлонефрит -запалення тканин нирок.
Бронхіт – гостре запалення слизової оболонки бронхів.
Міозит – запалення скелетних м’язів.
Міокардит – запалення серцевого м’яза (міокарда).
Перикардит – запальне ураження серозної оболонки серця.
Менінгіт – запалення оболонок головного та спинного мозку.
Енцефаліт – запалення головного мозку.
Пневмонія це – одне з найбільш частих ускладнень грипу причому, як правило, пневмонія, це вторинна бактеріальна інфекція (викликана Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, або Staphylococcus aureus). Рідше зустрічається і відповідно більш важка форма ускладнень – комбінована інфекція (вірусна і бактеріальна пневмонія).
Первинна вірусна пневмонія (викликається вірусами найвищого ступеня вірулентності), характеризується високою смертністю через розвиток блискавичних геморагічних пневмоній, що тривають не більше 3-4 днів. Справжня первинна грипозна пневмонія виникає, насамперед, у хворих, що страждають хронічними захворюваннями серця і легенів, що супроводжуються застійними явищами в легенях.
Синдром Рея зустрічається практично виключно у дітей (частіше у віці 4-15 років) в основному після захворювання грипом В,після вживання саліцилатів (аспірину) і проявляється сильною блювотою, яка може призвести до коми у зв’язку з набряком мозку.
Серцева недостатність – це комплекс симптомів і клінічних ознак, що з’являються на тлі порушення насосної функції серця.
Гострий поперечний мієліт – синдром для якого характерно гостре поперечне ураження спинного мозку – як сірої, так і білої речовини в одному з декількох суміжних грудних сегментів. Захворювання починається з раптової болі в спині, потім розвиваються сенсорні і рухові порушення, що поширюються від стоп вгору.
Бактеріальна суперінфекція – нашарування на ослаблений грипом організм бактеріальної інфекції (пневмококової, гемофільної, стафілококової).
Загострення хронічних захворювань таких як: бронхіальної астми і хронічного бронхіту, серцево-судинних захворювань, порушень обміну речовин, захворювань нирок та інше.

Чи можна уникнути ускладнень?
Звичайно так!

Запорукою успіху в цій справі є своєчасний початок лікування грипу. Чим довше тримається підвищена температура, і зберігаються симптоми інфекції, що свідчить про активне розмноженні вірусу, тим більше шансів отримати бактеріальні ускладнення. Тому при перших симптомах грипу необхідно починати прийом противірусних препаратів, які не тільки знищують вірус, але і сприяють виробленню в організмі факторів захисту. На сьогоднішній день в аптеках продаються препарати, які практично не викликають побічних ефектів, відмінно пригнічують розмноження вірусу, захищають дихальні шляхи від його активного впровадження і сприяють прискоренню формування імунної відповіді.
Крім медикаментозного лікування важливим заходом попередження ускладнень є дотримання постільного режиму і виконання призначень лікаря. Ні в якому разі не можна хворіти «на ногах». Ніяка робота не варта того, щоб ризикувати своїм здоров’ям і життям!

Подрєзов Ігор Васильович
лікар-терапевт МКЛ № 3