Фактори ризику артеріальної гіпертензії

Фактори, що сприяють виникненню гіпертонії. Причини розвитку гіпертонії

У формуванні артеріальної гіпертонії беруть участь численні вельми складні механізми, при всьому при цьому саме захворювання може бути ускладнене ще й різноманітними факторами. У даній статті Вашій увазі буде представлена інформація щодо основних механізмів формування даної патології, а також найважливіших факторів, які беруть участь у розвитку гіпертонії.

Артеріальна гіпертонія являє собою одну з патологій серцево-судинної системи, що супроводжується стійким підвищенням артеріального тиску, а також змінами функціонування внутрішніх органів. Причини, що сприяють розвитку даного захворювання, є дуже різноманітними. Трохи нижче Ви зможете ознайомитися з формами цієї недуги в залежності від причин, які провокують їх розвиток. На сьогоднішній день виділяють ще й цілий ряд факторів, які привертають до формування даного стану.
Причини, що сприяють розвитку артеріальної гіпертонії. Етіологічна класифікація гіпертонії
Причин розвитку даної патології насправді дуже багато, причому всі вони досить різноманітні. Залежно від причин, які призводять до розвитку даного захворювання, виділяють такі форми гіпертонії:

Причини, що сприяють розвитку артеріальної гіпертонії. Етіологічна класифікація гіпертонії
Причин розвитку даної патології насправді дуже багато, причому всі вони досить різноманітні. Залежно від причин, які призводять до розвитку даного захворювання, виділяють такі форми гіпертонії:

Класифікація артеріальної гіпертонії

1. Гіпертонічна хвороба або есенціальна гіпертонія – Відзначається приблизно у вісімдесяти відсотках випадків даної патології. Насправді істинну причину розвитку даного захворювання не вдалося встановити до цих пір. Зате відомі численні фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, що провокують виникнення цієї недуги.
2. Симптоматична гіпертонія – Виникає на тлі інших патологій, які супроводжуються порушенням механізму регуляції артеріального тиску. Гемодинамична артеріальна гіпертонія – Є результатом порушень кровообігу всередині серця, а також по артеріях. Даний вид артеріальної гіпертонії спостерігається, як правило, за наявності атеросклерозу або при патологіях, що супроводжуються ураженням клапанного апарату серця.
Нейрогенная артеріальна гіпертонія – Розвивається на тлі порушення нервових механізмів регулювання тиску. Найчастіше вона спостерігається при енцефалопатії, що виникла через атеросклероз, і пухлинах головного мозку.
Ендокринна артеріальна гіпертонія – Виникає в результаті захворювань ендокринної системи, які супроводжуються надмірним виділенням гормонів, яким властиво підвищувати артеріальний тиск. У даному випадку мова йде про такі недугах як: токсичний зоб, хвороба Іценко-Кушинга, ренінома, феохромоцитома.
Лікарська артеріальна гіпертонія – виникає внаслідок прийому лікарських препаратів, які сприяють підвищенню артеріального тиску.
Нефрогенна артеріальна гіпертонія – Є наслідком різних патологій нирок, при яких відзначається руйнування ниркової тканини або порушення кровообігу усередині даного органу. Дана форма гіпертонії може спостерігатися при пієлонефриті, атеросклерозі ниркових артерій, після видалення нирок, при гломерулонефриті.
Всі перераховані вище форми даного захворювання супроводжуються порушеннями регуляції тиску. Існує думка, що есенціальна гіпертонія виникає через генетичні порушення, при яких втрачається рівновага електролітів у позаклітинному середовищі або всередині клітини. Симптоматичні види даного захворювання дають про себе знати на тлі порушень нейрогуморальних механізмів регуляції тиску.

Фактори ризику виникнення артеріальної гіпертонії

Сприятливі фактори грають важливу роль у формуванні даної патології. Всі даного роду фактори являють собою ті чи інші умови як внутрішнього, так і зовнішнього середовища. Саме ці умови провокують прискорений розвиток даного захворювання, так як їм притаманне порушувати роботу внутрішніх органів, а також обмін речовин. До основних факторів ризику виникнення даного захворювання можна віднести:
Стать – У сильної половини людства дана патологія спостерігається частіше, ніж у слабкої половини.
Хронічні патології – Якщо у людини є в наявності хронічне захворювання печінки або нирок або цукровий діабет, тоді ризик виникнення артеріальної гіпертонії в його конкретному випадку значно вище.
Вік – Чим старша людина, тим вище ризик розвитку даного захворювання. Так, наприклад, особливо часто їм хворіють люди у віці від сорока п’яти до шістдесяти років.
Ожиріння – Даний фактор є одним з основних. До речі, він провокує виникнення не тільки гіпертонії, а й цукрового діабету, а також ішемічної хвороби серця.

Хронічний стрес – Також прийнято вважати значним фактором ризику. Відразу ж відзначимо, що постійні стресові ситуації можуть стати причиною розвитку, як гіпертонії, так і безсоння, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також багатьох інших патологій серцево-судинної системи.
Шкідливі звички – Надмірне вживання спиртних напоїв і куріння значно збільшують шанси розвитку даного захворювання.
Незбалансований спосіб життя – Як малорухливий спосіб життя, так і неправильне харчування можуть призвести до порушення обміну речовин, що в свою чергу стане причиною виникнення різних серцево-судинних захворювань, в число яких входить і гіпертонія.