Бережіть свої руки

Нашу шкіру захищає водно-ліпідна мантія, яка складається з води і жирів. Наше завдання не зруйнувати її, щоб не спровокувати захворювання шкіри. Водно-ліпідна мантія, а також кисле середовище шкіри, реакція ph поту і шкірного сала – несприятливе середовище для патогенних бактерій і грибів.
Відлущування лусочок шкіри призводить до механічного видалення мікроорганізмів. На 1см2 шкіри живе від 115 000 до 32 млн. мікроорганізмів. Це умовно патогенні мікробіоти, вони захищають шкірні покриви від патогенних мікробів. При пошкодженні шкірного бар’єру виникає втрата вологи – це створює умови для проникнення в шкіру різних антигенів, токсинів, мікроорганізмів, алергенів. Внаслідок чого, запускаються імунні реакції, запальні процеси.
У побуті бажано виключати контакти шкіри з агресивними миючими засобами для миття посуду, пральними порошками, засобами для миття ванн, унітазів, підлог, стекол, які з часом можуть викликати запальні процеси шкіри, її лущення, поява дрібних пухирців. Рекомендую при контакті з побутовою хімією користуватися гіпоалергенними рукавичками без тальку. Тим, хто переніс захворювання шкіри кистей рук, робота в рукавичках також обов’язкова при обробці сирого м’яса, риби, овочів, тіста. Також рекомендую, якщо на шкірі немає висипань і сухості, використовувати живильні креми для шкіри рук, незважаючи на використання рукавичок, і не мити руки гарячою або крижаною водою. Не слід також нехтувати рукавичками в холодну пору року, щоб не допустити сухості та запалення шкіри. Схеми лікування контактного дерматиту та екземи кистей рук призначаються лікарями дерматовенерологами. Чим раніше людина починає лікування, тим швидше буде позитивний результат.

Автор статті – лікар дерматовенеролог Янковська Є.В.
08.01.2014р.