Аритмія у вагітних

Порушення серцевого ритму (аритмії) у вагітних

Порушення серцевого ритму під час вагітності трапляється доволі часто. Фізіологічними передумовами виникнення є збільшення об’єму циркулюючої крові, гормональні зміни, активація симпатоадреналової системи. Оскільки під час вагітності зростає частота серцевих скорочень (приблизно на 25%), то синусова тахікардія, особливо в ІІІ триместрі вагітності, є поширеним явищем. Позачергові серцеві скорочення (так звані екстрасистоли) трапляються у більше ніж 50% вагітних.
Відчуваючи перші прояви аритмії, жінка може скаржитися на прискорене серцебиття, перебої в роботі серця, нестачу повітря, запаморочення, стискання у грудній клітці, іноді – втрату свідомості.

Коли аритмія у вагітних виникає вперше, важливо:
– з’ясувати, яка саме аритмія виникла (від цього залежить подальша оцінка прогнозу і тактика ведення пацієнтки);
– переконатися: є структурне захворювання серця чи ні;
– виключити можливі порушення в інших органах і системах, що можуть спричиняти аритмію.

З цією метою вагітній жінці проводять додаткові обстеження, безпечні і для неї, і для плоду:

– запис електрокардіограми (ЕКГ) – електричних імпульсів серцевої діяльності (відображає роботу серця на момент обстеження);
– ехокардіографія – ультразвукове обстеження серця, визначення його розмірів, скоротливості, оцінки структури і функції клапанів;
– добове моніторування ЕКГ – запис ЕКГ протягом 1 доби. Цей метод є особливо інформативним для виявлення і встановлення виду аритмії.

Особливу увагу слід звертати на можливі порушення в інших органах і системах, які можуть спричиняти аритмію. Наприклад, при підвищенні функції щитоподібної залози (гіпертиреозі) часто виникає постійна синусова тахікардія, пароксизми фібриляції передсердь. У цьому випадку жінці слід звернутися до ендокринолога. Якщо є загострення гастроезофагальної рефлюксної хвороби, дискінезія жовчовивідних шляхів, досить часто виникають екстрасистоли, появу яких пов’язують із прийомами їжі.
mkl3-beremennost-250Анемія у вагітних – ще одна додаткова причина серцебиття (тахікардії). Окрім цього, важливо з’ясувати, чи вагітна приймає ліки і які, палить, не зловживає кавою та алкоголем. Підвищення температури тіла, бактерійні і вірусні інфекції також можуть сприяти виникненню аритмій.
Частота аритмій суттєво зростає, якщо вагітна жінка має підвищений рівень артеріального тиску, структурне захворювання серця і судин (наприклад, вродженні і набуті вади серця, кардіоміопатії, перенесений міокардит, легеневу гіпертензію) або перенесені операції на серці. У цих випадках, ще на етапі планування вагітності, жінку слід комплексно обстежити, з’ясувати, чи немає протипоказань до вагітності, обговорити з нею потенційні ризики під час вагітності і пологів, тактику лікування. Необхідно пам’ятати, що складні порушення ритму і провідності, прогресуюча серцева недостатність, вади серця зі зниженою скоротливістю шлуночків, висока легенева гіпертензія є протипоказами до вагітності і можуть загрожувати життю як матері, так і дитини.
Розглядаючи питання лікування аритмій у вагітних, треба звертати особливу увагу на безпечність застосування препаратів, їх токсичний вплив на плід, а також співставити користь і потенційний ризик від вживання ліків. Слід утриматися від застосування антиаритмічних препаратів у І триместрі вагітності, коли відбувається формування основних органів і систем плоду. У ІІ і ІІІ триместрах вагітності перед прийомом антиаритмічних препаратів також треба зважати на їхній вплив на розвиток плоду, його серцеву діяльність і тонус матки. Тому, якщо є необхідність застосування відповідних препаратів для лікування аритмії потрібно починати з невисокого ефективного дозування. Слід пам’ятати про дотримання здорового способу життя.