Гостре порушення мозкового кровообігу

Гостре порушення мозкового кровообігу, або інсульт – захворювання, яке викликане ішемією або геморагій судин, що живлять частина головного мозку, або крововиливом в оболонках мозку . У класифікації інсультів існує два види захворювання: геморагічний інсульт і ішемічний інсульт.

Сучасне лікування гострого порушення мозкового кровообігу спрямоване на усунення причин інсульту, а також реабілітацію хворих в процесі лікування.

Факторами, які найбільш часто викликають порушення мозкового кровообігу, є гіпертонічна хвороба, захворювання серця, серцева недостатність, церебральний атеросклероз.

Ішемічний інсульт в своїй основі має закупорку відриваються атеросклеротичними бляшками судин головного мозку, або тромбами від клапанів серця, спазмами судин.

Геморагічний інсульт відбувається в результаті розриву судини головного мозку при високому тиску. При атеросклерозі стінка судин нерівномірно стоншена, і розривається у місці найбільшого стоншування. Кров під тиском заповнює порожнину в тканинах мозку. Іноді причиною геморагічного інсульту є розрив аневризми судини.

Симптоми порушення мозкового кровообігу.

При інсульті, викликаному ішемією, раптово хворий відчуває «удар», неначе кинджал пронизав голову. Хворий кричить від болю або ж відразу втрачає свідомість. Якщо людина у свідомості, він відчуває сильну головний біль, у нього можуть бути судоми кінцівок. Надалі хворий загальмований, у нього відзначаються напади нудоти і блювоти. Як правило, після втрати свідомості хворий незабаром приходить до тями, у нього немає паралічів і парезів, як це буває при геморагічному інсульті.

Симптоми ішемічного інсульту не так виражені, як геморагічного. Але вся ця «легкість» захворювання оманлива: симптоми можуть наростати і прогресувати поступово, протягом тривалого часу. Дуже часто початок ішемічного інсульту стерто, і хворий не завжди вчасно звертається за допомогою.

Геморагічний інсульт часто трапляється на тлі значно підвищеного артеріального тиску. Хворий раптово втрачає свідомість, або в нього виникає сильна прогресуюча головний біль в одній частині голови. У хворого може бути блювота, у нього червоніє або синіє обличчя, спостерігаються проблеми з диханням. Наслідки і симптоми залежать від того, в яку область стався крововилив. Якщо гематома утворилася у правій частині головного мозку, то у хворого спостерігається порушення мови. Якщо гематома зліва – пацієнт не може назвати себе, не пам’ятає рідних, у нього спостерігаються значні порушення психіки. При гематомі в стовбур мозку хворі, як правило, не приходять до тями, живуть не більше двох діб.

Часто у людей спостерігаються минущі порушення мозкового кровообігу, коли з’являються симптоми парезу кінцівок або порушення мови, які швидко проходять. Це означає, що інсульт не відбувся, але виник стан, коли він міг бути можливий. Надалі такі хворі потребують постійного спостереження і терапії, спрямованої на профілактику гіпертонії і інсульту.

Сучасне лікування гострого порушення мозкового кровообігу.

Перша допомога при симптомах гострого порушення мозкового кровообігу:

При появі симптомів гострого порушення мозкового кровообігу хворого потрібно укласти горизонтально, видалити зубні протези, стежити, щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи. Відразу ж потрібно викликати бригаду швидкої допомоги!

Нашатирним спиртом користуватися не можна – він може викликати раптову зупинку дихання.

Потрібно забезпечити до хворого приплив свіжого повітря, розстебнути тісний одяг.

Якщо у хворого зупинилося дихання чи серцебиття – потрібно виконувати непрямий масаж серця, дихання «рот в рот», «рот у ніс», поки не приїде «швидка допомога» ;.

Лікування хворого в гострому періоді захворювання (це займає приблизно три тижні) полягає у підтримці сил хворого, профілактиці розвитку соматичних ускладнень – пневмонії, пролежнів, профілактика тромбозу, подальшого кровотечі.

Для цього хворому призначають терапію проти підвищення артеріального тиску, для стимуляції діяльності серця, контроль гомеостазу, кисневі маски і барокамера, катетеризація сечового міхура, введення зонда при дисфагії.

При проведенні інтенсивного лікування хворому необхідний регулярний масаж кінцівок для запобігання тромбозу.

Хворому необхідно виконувати профілактику пролежнів, обережно повертати його з боку на бік кілька разів протягом дня, змащувати шкірні покриви камфорним спиртом і засобом від пролежнів.

При погіршенні стану хворого – переклад його на штучну вентиляцію легень, підтримка серцевої діяльності.

Профілактика рецидивів порушення мозкового кровообігу.

Профілактикою розвитку рецидивів захворювання є лікування основних захворювань хворого: гіпертонії, порушень діяльності серця і судин, виконання рекомендацій по дієті і режиму дня.

При інсульті кардіоемболічним хворому надалі призначають непрямі антикоагулянти або аспірин. В даний час призначається спочатку аспірин, а потім – коагулянти.

Хворому підбирається особлива кардіальна терапія для поліпшення діяльності серця, усунення гіпертонії.

Профілактика ішемічного інсульту складається в ретельному та регулярному моніторингу артеріального тиску та електроенцефалограми.

Профілактика геморагічного інсульту полягає в Антигіпертензійні терапії і постійний контроль артеріального тиску.

Сучасне лікування гострого порушення мозкового кровообігу полягає в попереджувальній терапії розвитку ускладнень у хворих, причому препарати і тактика лікування підбираються індивідуально кожному хворому.