Депресія: давайте поговоримо

Депресія є емоційним розладом. Згідно з даними наукових досліджень, нею страждає до 20% населення розвинених країн. Це захворювання отримує в світі все більш широке поширення.
На жаль, багато хто не сприймає прояви депресії всерйоз, що може призводити до трагічних наслідків. Адже люди, які страждають депресією, досить часто закінчують життя самогубством.
Депресія є серйозним захворюванням всього організму. Вона різко знижує якість життя і працездатність. Така людина приносить страждання не тільки собі, а й своїм близьким.
В даний час служби охорони здоров’я в усіх розвинених країнах сильно стурбовані ситуацією, що склалася. Вони намагаються займатися активною пропагандою відомостей про депресію і способи її лікування.

Як проявляється депресія.
Необхідно знати, що прояви депресії можуть бути дуже різноманітними. Це залежить від форми захворювання. Депресії іноді виникають у вигляді одиничних епізодів хвороби. Іноді вони носять хронічний характер і супроводжуються загостреннями.
В емоційному плані, людина під час депресії завжди переживає почуття пригніченості, безнадії та безпорадності, звинувачує себе у всіх своїх проблемах, втрачає інтерес до зовнішньої активності. Вона напружена і знаходиться в постійному очікуванні біди. Підвищується дратівливість, знижується впевненість в собі. Можна сказати, що людина втрачає інтерес до життя і всіх її задоволень. У неї відзначається зниження психічної і рухової активності та байдужість до навколишнього світу.
До фізичних проявів даного захворювання можна віднести слабкість, відчуття хронічної втоми, зниження апетиту і сексуальних потягів, виникнення запорів та безсоння, яке найбільш характерна для ранкових годин. Але іноді виникає і зворотний ефект, коли людина навпаки, увесь час хоче спати і їсти. У деяких випадках спостерігаються больові відчуття й дискомфорт в різних частинах тіла.
У деяких пацієнтів виникає навіть порушення ясності або ефективності мислення. Іноді такі люди можуть видатися навіть не зовсім нормальними, але це не так. Їм стає важко зосередитися на чомусь, виникають песимістичні думки про марність життя й про власну непотрібність. У такої людини зникає бажання спілкуватися з оточуючими, Під час депресії люди зазвичай починають набагато уважніше ставитися до свого внутрішнього світу.
Людина, що знаходиться в депресії, відчуває іпохондричну тривогу. У нього завжди сильно змінюється самооцінка. Все це може призвести до зловживання алкоголем або рішенням приймати наркотики. Щоб лікар поставив діагноз «депресія», частина цих симптомів повинна зберігатися не менше двох тижнів.

Причини депресії.
Сучасна медицина виділяє біологічні, психологічні і соціальні причини цього захворювання.
До біологічних причин можна віднести специфічні порушення нейрохімічних процесів. В організмі порушується обмін нейромедіаторів, таких як серотонін, норадреналін, ацетилхолін та інших. Ці порушення бувають і спадковими.
Психологічних факторів може бути кілька. Перш за все, у деяких людей буває особливий стиль мислення. Вони бачать себе і своє життя виключно в негативному світлі.
Причиною депресії можуть стати і відносини в родині, коли присутня надмірна критика та підвищений рівень конфліктності. Призводить до депресій і підвищена кількість стресогенних життєвих ситуацій: смерть близьких, розлучення і т.п. Важливим фактором є також соціальна ізоляція, коли у людини дуже мало теплих, довірчих контактів і вона не отримує достатньої емоційної підтримки.
До соціальних факторів прийнято відносити занадто швидкий темп сучасного життя і підвищений рівень її стресогенності. У сучасному суспільстві існує висока конкурентність і соціальна нестабільність.

Знайди свої ознаки депресії.
Відповідайте на питання, як змінилася Ваша поведінка за останній місяць.
Ознаки депресії
Немає
Слабо
Сильно
Дуже
сильно
Зниження стійкості до стресу
0
1
2
3
Більш агресивна, спрямована на зовнішні обставини, поведінка, труднощі із самовладанням
0
1
2
3
Відчуття спустошеності
0
1
2
3
Синдром «перегорання»
0
1
2
3
Постійна непояснена втома
0
1
2
3
Роздратування, занепокоєння, напруженість
0
1
2
3
Нерішучість в повсякденних ситуаціях
0
1
2
3
Порушення сну: раннє пробудження, утруднене засипання, неспокійний сон, непереборна сонливість в денний час
0
1
2
3
Нетерпіння, неспокій, почуття незручності, особливо вранці
0
1
2
3
Для зняття напруги: зловживання алкоголем (або ліками), підвищення активності, виснажлива робота, посилене заняття спортом, надмірне або недостатнє харчування
0
1
2
3
Майбутнє видається в чорному світлі, похмурим, безнадійним
0
1
2
3
Жалість до самого себе
0
1
2
3
Чи спостерігалися раніше в родині: зловживання алкоголем, ліками або наркотиками, депресії або суїцидальна поведінка, захоплення діяльністю, пов’язаною з ризиком
0
1
2
3
0-13 балів: по всій вірогідності, депресії немає
14-26 балів: початкові симптоми розвивається депресії
27-39 балів: явна депресія, слід звернутися до лікаря

Як вилікувати депресію.
Перш за все, потрібно знати, що сама собою депресія навряд чи пройде. Люди повинні пам’ятати, що депресія – це хвороба, а не просто поганий настрій. Її необхідно лікувати. Займається цим лікар-психіатр.
Лікувати депресію простіше всього на ранніх стадіях, як і будь-яке інше захворювання. Чим раніше фахівець вставить діагноз і призначить лікування, тим швидше піде одужання. Нелікована депресія часто приймає важку форму, що може призвести до суїциду.

Сучасний підхід до лікування депресій включає в себе цілий комплекс різних методів біологічної терапії та психотерапії. Біологічна терапія має на увазі як медикаментозне, так і інші види лікування.

Щоб лікування дало результати, пацієнт повинен суворо слідувати всім розпорядженням фахівця, дотримуватися режиму терапії, регулярно відвідувати лікаря. Не варто соромитися походів до психіатра, адже він дійсно зможе допомогти пацієнту позбутися депресії.

Медикаментозне лікування зазвичай є невід’ємною частиною лікування депресії. Лікують депресію за допомогою антидепресантів. Багато хто вважає всі психотропні засоби є небезпечними і уникають їх прийому навіть в разі потреби. Однак антидепресанти нового покоління набагато краще переносяться пацієнтами, практично не мають побічних ефектів і є безпечними. Дуже важливо, що дані препарати не викликають звикання. Але завжди необхідно суворо дотримуватися дози, встановленої лікарем. На додаток до медикаментів, застосовується також і психотерапія. Цей метод передбачає активну роль пацієнта в процесі лікування. Спеціаліст вчить хворих справлятися зі своїми переживаннями, не впадаючи в депресію. Психотерапія показує відмінні результати в лікуванні депресій.
Намагайтеся не створювати у себе передумов до депресії.
-Не пред’являйте до себе занадто завищені вимоги.
-Не звинувачуйте себе у всіх невдачах, краще заспокоїтись і подумати в чому помилка.
-Складіть розпорядок дня і намагайтеся слідувати йому.
-Займайтеся спортом або зарядкою хоча б 2 рази на тиждень.
-Періодично відпочивайте, як на самоті, так і разом з родиною.
-Частіше спілкуйтеся з близькими та друзями.

Якщо депресією страждає близька Вам людина:

  • Не ігноруйте її скарги.
  • Не допускайте плоских і втішних висловлювань або тривіальних підбадьорювань.
  • Підкреслюйте хвилинність депресивного стану, вселяючи надію на закінчення депресії.
  • Не допускайте того, щоб хворий відчував себе безпорадним і винуватим.
  • Звільніть депресивного хворого від необхідності ухвалювати рішення, особливо дуже важливі.
  • Поводьтеся з хворим спокійно, рівно і впевнено.
  • Не змінюйте звички хворого.
  • Не наполягайте на відпустці, особливо якщо відсутні ознаки вираженої депресії.
  • Покажіть своє співчуття й розуміння.
  • Звертайте увагу хворого на все те, що йому вдається зробити, не дозволяйте собі при цьому тріумфальних інтонацій.
  • Слідкуйте за регулярним дотриманням режиму хворого і розподілом справ в розпорядку дня.
  • Не допускайте, щоб хворий вранці залежувався в ліжку, лягав спати рано і залишався один.
  • Слідкуйте за тим, щоб хворий доглядав за собою.
  • Уникайте награної веселості.
  • Не робіть докорів і зауважень.
  • Не займайтеся самолікуванням хворого, зверніться за допомогою до фахівця.
  • Самі організуйте прихід до лікаря і супроводжуйте хворого.

Лікар-терапевт геріатричного відділення
Івчук О.А.