Діабетична ретинопатія: стадії, симптоми і лікування

Діабетична ретинопатія — ураження судин сітківки очного яблука. Це важке і дуже часте ускладнення діабету, яке може привести до сліпоти. Ускладнення на зір спостерігаються у 85% хворих на діабет 1 типу зі стажем 20 років і більше. Коли виявляють діабет 2 типу у людей середнього і похилого віку, то більш ніж в 50% випадків у них відразу виявляють ураження судин, що живлять кров’ю очі. Ускладнення діабету — це найбільш часта причина нових випадків сліпоти серед дорослих людей у віці від 20 до 74 років. Однак, якщо регулярно обстежуватися в офтальмолога і старанно лікуватися, то з високою вірогідністю зможете зберегти зір.

Діабетична ретинопатія — все, що потрібно знати:

Стадії розвитку ускладнень діабету на зір. Проліферативна ретинопатія: що це таке. Регулярні обстеження у офтальмолога. Ліки від діабетичної ретинопатії. Лазерна фотокоагуляція (припікання) сітківки. Вітректомія — хірургічна операція склоподібного тіла.

Читайте статтю!

На пізній стадії проблеми з сітківкою загрожують повною втратою зору. Тому хворим з проліферативною діабетичною ретинопатією часто призначають лазерну коагуляцію. Це лікування, яке дозволяє надовго відстрочити настання сліпоти. Ще більший % діабетиків мають ознаки ретинопатії на ранній стадії. У цей період хвороба не викликає порушень зору і виявляється тільки при огляді у офтальмолога.

В даний час тривалість життя хворих на діабет 1 і 2 типу підвищується, тому що знижується смертність через серцево-судинних захворювань. Це означає, що діабетична ретинопатія встигне розвинутися у більшої кількості людей. Крім того, проблем з очима зазвичай супроводжують інші ускладнення діабету, особливо діабетична стопа і захворювання нирок.

Причини проблем з очима при діабеті

Точні механізми розвитку діабетичної ретинопатії поки ще не встановлені. В даний час вчені досліджують різні гіпотези. Але для пацієнтів це не так вже важливо. Головне, що вже точно відомі фактори ризику, і ви можете взяти їх під контроль.

Ймовірність розвитку проблем з очима при діабеті стрімко зростає, якщо у вас:

хронічно підвищений рівень глюкози в крові, артеріальний тиск вище норми (гіпертонія); куріння; захворювання нирок; вагітність; генетична схильність; ризик діабетичної ретинопатії підвищується з віком.

Головні фактори ризику — підвищений цукор в крові і артеріальна гіпертонія. Вони з великим відривом випереджають всі інші пункти в списку. В тому числі і ті, які хворий не може контролювати, тобто свою генетику, вік і тривалість діабету.

Нижче на зрозумілій мові пояснюється, що відбувається при діабетичної ретинопатії. Фахівці скажуть, що це занадто спрощене трактування, але для пацієнтів її достатньо. Отже, дрібні судини, по яких кров тече до очей, руйнуються з-за підвищеного цукру в крові, гіпертонії і куріння. Погіршується доставка кисню і поживних речовин. А адже сітківка очей споживає більше кисню і глюкози на одиницю своєї ваги, ніж будь-яка інша тканина в організмі. Тому вона особливо чутлива до кровопостачанню.

У відповідь на кисневе голодування тканин організм вирощує нові капіляри, щоб відновити приплив крові до очей. Проліферація — розростання нових капілярів. Початкова, не проліферативна стадія діабетичної ретинопатії — означає, що цей процес ще не розпочався. В цей період лише руйнуються стінки дрібних кровоносних судин. Такі руйнування називаються микроаневризмы. З них іноді витікає кров і рідина на сітківку. Нервові волокна в сітківці можуть починають набухати і центральна частина сітківки (макула) теж може почати набрякати, теж. Це відомо як набряк жовтої плями.

Проліферація — це розростання. Проліферативна ретинопатія — значить, почалося розростання нових кровоносних судин в очах. На жаль, вони дуже крихкі, схильні до крововиливів.

Проліферативна стадія діабетичної ретинопатії — означає, що почалося розростання нових судин, щоб замінити ті, які були пошкоджені. Аномальні кровоносні судини ростуть в сітківці ока, а іноді нові судини можуть проростати навіть у склоподібне тіло — прозору желеподібну субстанцію, яка заповнює центр очі. На жаль, нові судини, які виростають, — функціонально неповноцінні. Їх стінки дуже крихкі, і з-за цього крововиливи трапляються все частіше. Накопичуються згустки крові, утворюється фіброзна тканина, тобто шрами в області крововиливів.

Сітківка може розтягуватися і відділятися від задньої частини ока, це називається відторгнення сітківки. Якщо нові кровоносні судини заважають нормальному потоку рідини з ока, то тиск в очному яблуці може підвищуватися. Це в свою чергу призводить до пошкодження зорового нерва, який несе зображення з ваших очей до мозку. Лише на цій стадії у хворого з’являються скарги на нечіткість зору, поганий нічний зір, спотворення предметів і т. д.

Якщо знизити свій цукор в крові, а потім стабільно підтримувати його нормальним і контролювати, щоб артеріальний тиск не перевищував 130/80 мм рт. ст., то зменшується ризик не тільки ретинопатії, але і всіх інших ускладнень діабету. Це повинно стимулювати пацієнтів сумлінно виконувати лікувальні заходи.

Стадії діабетичної ретинопатії

Щоб зрозуміти, чим відрізняються стадії діабетичної ретинопатії і чому виникають її симптоми, треба трохи розібратися, з яких частин скла

Отже, промені світла потрапляють в око. Після цього вони переломлюються в кришталику і фокусуються на сітківці. Сітківка — це внутрішня оболонка ока, яка містить фоторецепторні клітини. Ці клітини забезпечують перетворення світлового випромінювання в нервові імпульси, а також їх первинну обробку. На сітківці зображення збирається та передається на зоровий нерв, а через нього — в мозок.

Склоподібне тіло — це прозоре речовина між кришталиком і сітківкою. До ока прикріплені очні м’язи, які забезпечують його руху у всі напрямки. В сітківці ока є особлива ділянка, на якій кришталик фокусує світло. Вона називається макула, і ця галузь особливо важлива для обговорення діабетичної ретинопатії.

Класифікація діабетичної ретинопатії:

початкова непролиферативна стадія; препролиферативная; проліферативна; стадія кінцевих змін в сітківці (термінальна).

При діабетичної ретинопатії уражаються кровоносні судини, які живлять сітчатку ока. Самі дрібні з них — капіляри — страждають першими, на початковій стадії хвороби. Підвищується проникність їх стінок, відбуваються крововиливи. Розвивається набряк сітківки.

На препроліферативною стадії змін на сітківці стає більше. При огляді офтальмолога помітні сліди множинних крововиливів, скупчення рідини, ишемизированные зони, тобто в яких порушений кровообіг і вони «голодують» і «задихаються». Вже в цей час процес захоплює область макули, і хворий починає скаржитися на зниження гостроти зору.

Проліферативна стадія діабетичної ретинопатії — означає, що почали розростатися нові кровоносні судини, намагаючись замінити собою ті, які пошкоджені. Проліферація — це розростання тканини шляхом розмноження клітин. Кровоносні судини проростають, зокрема, в склоподібне тіло. На жаль, новоутворені судини дуже крихкі, і крововиливи з них трапляються ще частіше.

На останній стадії зір часто блокують крововиливи у склоподібне тіло. Утворюються все більше згустків крові, і за них сітківка може розтягуватися, аж до відторгнення (відшарування). Повна втрата зору настає, коли кришталик більше не може фокусувати світло на макулі.

Симптоми і обстеження при діабетичних проблеми із зором

Симптоми діабетичної ретинопатії — це зниження гостроти зору або повна його втрата. Вони виникають, тільки коли процес зайшов уже досить далеко. А адже чим раніше почати лікування, тим довше вдасться зберегти зір. Тому при діабеті дуже важливо проходити огляд у офтальмолога не рідше 1 рази в рік, а краще 1 раз в 6 місяців.

Краще, щоб з вами працював офтальмолог, досвідчений в діагностиці та лікуванні діабетичної ретинопатії. Таких лікарів треба шукати в спеціальних медичних центрах для діабетиків.

Алгоритм обстеження офтальмологом пацієнта з діабетом:

Обстежити повіки і очне яблуко. Провести визиометрию. Перевірити рівень внутрішньоочного тиску — його визначають 1 раз на рік у пацієнтів з тривалістю цукрового діабету до 10 років і більше. Біомікроскопія переднього відділу ока.

Якщо дозволяє рівень внутрішньоочного тиску, то потрібно провести дополниительные дослідження після розширення зіниці:

Біомікроскопія кришталика і скловидного тіла — з використанням щілинної лампи. Зворотна і пряма офтальмоскопія — послідовно від центру до крайньої периферії, у всіх меридіанах. Ретельний огляд диска зорового нерва і макулярної області. Дослідження склоподібного тіла і сітківки на щілинний лампі, використовуючи трехзеркальную лінзи Гольдмана. Фотографування очного дна за допомогою фундус-камери або немидриатической камери. Отримані дані записати і заархівувати в електронному вигляді.

Найбільш чутливі методи діагностики діабетичної ретинопатії — це стереоскопічне фотографування очного дна та флуоресцеиновая ангіографія.

Лікування діабетичної ретинопатії

Ми ретельно стежимо за новинами в області лікування діабетичної ретинопатії. Інформація про нові методи лікування може з’явитися кожен день. Хочете дізнатися важливі новини відразу? Підпишіться на нашу e-mail розсилку новин.

Етапи діагностики і лікування:

Заходи: Хто виконує

Оцінка ризику проблем із зором, призначення консультації офтальмолога
Ендокринолог, диабетолог

Обов’язкові офтальмологічні методи обстеження
Офтальмолог

Визначення стадії діабетичної ретинопатії у пацієнта
Офтальмолог

Вибір специфічних методів лікування
Офтальмолог

Лікування діабетичної ретинопатії складається з наступних заходів:

Лазерна коагуляція (припікання) сітківки. Уколи в порожнину очей — введення антиVEGF (vascular endothelial growth factor) препаратів – інгібіторів ендотеліального фактора росту судин. Це ліки, яке називається ранибизумаб. Метод почали застосовувати з 2012 року, коли закінчилися випробування, які довели ефективність препарату. Офтальмолог може призначити ці уколи в поєднанні з лазерною коагуляцією сітківки або окремо. Вітректомія з эндолазеркоагуляцией — якщо методи, перераховані вище, погано допомогли.

Важливо! На сьогоднішній день дослідження переконливо довели, що від ліків «для судин» толку немає ніякого, точно так само, як від антиоксидантів, ферментів і вітамінів. Такі препарати, як кавитон, трентал, дицинон — призначати більше не рекомендується. Вони лише підвищують ризик побічних ефектів, а позитивного впливу на проблеми з очима при діабеті не надають.

Лазерна фотокоагуляція і вітректомія

Лазерна фотокоагуляція — це точкове «припікання» сітківки, щоб зупинити розростання нових кровоносних судин. Це ефективний метод лікування діабетичної ретинопатії. Якщо проводити лазерну коагуляцію вчасно і правильно, то це дозволяє стабілізувати процес у 80-85% випадків на препроліферативною і 50-55% випадків на проліферативної стадії ретинопатії.

Під впливом лазерної коагуляції «зайві» кровоносні судини сітківки нагріваються, і в них згортається кров. Надалі оброблені судини заростають фіброзною тканиною. Цей метод лікування дозволяє зберегти зір на пізніх стадіях діабетичної ретинопатії у 60% хворих протягом 10-12 років. Детально цей метод пацієнту слід обговорити з своїм офтальмологом.

Лазерний офтальмологічний фотокоагулятор

Після первісної лазерної коагуляції дуже важливо проходити наступні огляди у офтальмолога і, при необхідності, додаткові сеанси лазерного впливу. Перший огляд лікар зазвичай призначає через 1 місяць, а наступні — кожні 1-3 місяці, залежно від індивідуальних показань пацієнта.

Можна очікувати, що після лазерної коагуляції зір у пацієнта трохи ослабне, зменшиться розмір його поля, погіршиться нічний зір. Потім ситуація надовго стабілізується. Однак, можливе ускладнення — повторювані крововиливи у склоподібне тіло, яке може повністю прийти в непридатність.

В такому випадку, хворому можуть призначити вітректомію. Це операція, яка проводиться під загальним наркозом. Вона полягає в тому, що підрізають зв’язки сітківки, видаляють склоподібне тіло і замінюють його стерильним розчином. Якщо відбулося відторгнення сітківки, то її повертають на місце. Також видаляють згустки, які виникли після крововиливах у склоподібне тіло. Після вітректомії зір відновлюється у 80-90% хворих. Але якщо було відторгнення сітківки, то ймовірність успіху нижче. Вона залежить від тривалості відторгнення і становить в середньому 50-60%.

Якщо у хворого глікований гемоглобін >10% і діагностована препролиферативная або проліферативна діабетична ретинопатія, то лазерну коагуляцію призначають негайно, не чекаючи, які результати будуть від спроб взяти під контроль цукор в крові. Тому що в запущених випадках ризик настання сліпоти занадто високий. Знижувати цукор у таких хворих слід повільно і тільки після того, як лазерну коагуляцію провели в повному обсязі.

Показання до вітректомії:

Інтенсивне крововилив у склоподібне тіло, яке не розсмоктується більше 4-6 місяців. Тракційної відшарування сітківки. Застарілі фіброзні зміни склистого тіла.

Діабетична ретинопатія: висновки

З метою лікування діабетичної ретинопатії зараз немає сенсу приймати ніякі ліки «для судин». Найдієвіший метод — знизити цукор в крові і стабільно підтримувати його нормальні значення. Кращий спосіб добитися цього — їсти поменше вуглеводів, роблячи упор на їжу, багату білками і необхідними корисними жирами.

.

Сподіваємося, ця сторінка про діабетичної ретинопатії виявилася корисною для пацієнтів. Головне — регулярно відвідуйте офтальмолога. Потрібно проходити огляд очного дна з розширенням зіниці в темній кімнаті, а також вимірювати внутрішньоочний тиск.

Як часто потрібно відвідувати офтальмолога хворим на діабет

Стадія діабетичної ретинопатії Частота огляду офтальмолога

Немає
Не менше 1 разу в рік

Непролиферативна
Не менше 2 разів на рік

Непролиферативна з макулопатией (ураженнями жовтої плями)
За показаннями, але як мінімум 3 рази в рік

Препролиферативная
3-4 рази в рік

Проліферативна
За показаннями, але не менше 4 разів на рік

Термінальна
За показаннями

Зберегти зір при діабеті — це реально!

Обов’язково слід придбати тонометр і виміряти свій артеріальний тиск 1 раз на тиждень, вечорами. Якщо воно у вас підвищений — порадьтеся з досвідченим лікарем, як його нормалізувати. У нас є докладна і корисна стаття «Гіпертонія при діабеті». Якщо високий тиск не лікувати, то проблеми із зором не за горами… а інфаркт або інсульт може статися ще раніше.