Діабетична стопа: симптоми і лікування в домашніх умовах препаратами

Усі патологічні процеси, пов’язані зі стопами ніг у людини, що страждає від цукрового діабету, називаються одним загальним терміном, діабетична стопа. Це одне з найбільш ймовірних ускладнень цього захворювання. Від неї страждають від 85 до 90% хворих на діабет 2 типу. І саме синдром діабетичної стопи стає причиною інвалідності діабетика, так як фіналом більшості з цих захворювань є операція і ампутація кінцівки.

Зміст:
Причини розвитку хвороби
Симптоми, стадії, форми
Лікування

Причини розвитку хвороби

Причин виникнення цих хвороб може бути багато, але основна причина все ж цукровий діабет, вірніше ті зміни, які відбуваються в організмі під його впливом. Зазвичай появи диабетной стопи передує тривалий перебіг захворювання з частими стрибками цукру. Це призводить до поступового руйнування кровоносних судин по всьому тілу. При недостатньому кровопостачанні в першу чергу страждають нервові закінчення і як наслідок вони теж руйнуються.

Вищеописані процеси призводять до порушення обміну речовин у тканинах. Найчастіше першими починають страждати ноги, так як переобтяжене серце не в змозі забезпечити нормальне харчування. Як результат, погано загоюються рани. Не тільки зовнішні, але і внутрішні травми. Лікування не завжди дає позитивний результат.
Для діабетиків характерна суха шкіра, це теж результат поганого обміну речовин. до цього варто додати потовщення, які зазвичай присутній на стопах. Виходить відмінне середовище для розвитку грибкових захворювань і утворення сухих мозолів. Через відмирання нервів помітити тріщину або грибок вчасно не завжди виходить. Залишилося додати інфекцію і будь ласка, запальний процес почався. Далі за ним слід відмирання тканин, некроз, ось і готовий синдром діабетичної стопи.
З зовнішніх причин особливу увагу заслуговує неякісне взуття. Адже саме вона найчастіше стає причиною появи мозолів, травм і деформації стопи. Для діабетиків зручна шкіряна взуття це не примха, а народне засіб щоб лікувати синдром діабетичної стопи, так сказати в домашніх умовах.

Симптоми, стадії, форми

Симптоми і способи лікування залежать від форми диабетной стопи і стадії розвитку захворювання. Процес поділяють на 6 стадій:
0 — група ризику. Виразок немає, але стопи вже деформовані, бліднуть і холонуть, з’являється омозоленность.
1 стадія. З’являються виразки на поверхні і не зачіпають більш глибокі шари епідермісу.
2 стадія. Виразка розвивається вглиб стопи, вражаючи не лише шкіру, але й м’язи, сухожилля і клітковину.
3 стадія. Болячка все більше проникає вглиб стопи і доходить до кістки.
4 стадія. На диабетной стопі з’являється чорнота (гангрена), межі гангрени зазвичай чітко окреслені.
5 стадія. Область відмирання збільшується. Гангрена піднімається вище, захоплюючи все нові території. Якщо її не лікувати, можна повністю втратити ноги або померти.
У кожного хворого можуть виникнути свої симптоми і ознаки, так як все залежить від форми диабетной стопи. Вони бувають наступні:
Ішемічна. В основному вражені кровоносні судини. При такій формі діабетична стопа буде мати наступні симптоми: шкіра на кінцівках блідне, вона значно прохолодніше на дотик, ніж інші частини тіла, з’являється набряклість. Якщо з’являються рани, краї їх зазвичай не рівні, при натисканні виникає гостра біль. Форма стопи не обов’язково змінена, мозолів може не бути, але при натисканні на кровоносну судину пульсація не відчувається або дуже слабка.
Нейропатіческая. Причина змін — відмирання нервових тканин. Синдром діабетичної стопи в цій формі відрізняється наступними ознаками: больовий поріг знижено і людина не відчуває болю, отже не помічає ран і лікування призначається не вчасно. Відбувається деформація стопи, з’являються мозолі. На місці травм утворюються виразки з рівними краями.
Змішана. Діабетична стопа цієї форми розвитку зустрічається найчастіше. Для неї є характерними симптоми обох видів: і ішемічної, і нейропатичної.

Синдром діабетичної стопи діагностується за допомогою різних досліджень і візуального огляду пошкодженої кінцівки. Для уточнення діагнозу та форми захворювання проводять неврологічне обстеження, призначають УЗД судин, рентгенографію стопи, ангіографію. Беруть загальний аналіз крові, бактеріологічний посів, визначають рівень цукру в крові і досліджують рідина з рани. Після складання повної картини захворювання призначають лікування або операції.

Лікування

Як правило, лікування діабетичної стопи проводитися 2 способами: клінічним і оперативним. Вердикт виносить лікар, на основі загальної картини захворювання.
Лікувати медичними препаратами починають відразу в декількох напрямках, найчастіше це відбувається в домашніх умовах. Для зниження рівня глюкози в крові використовують інсулін та цукрознижувальні препарати. Для зняття запалення при диабетной стопі застосовуються антибіотики широкого спектру дії і індивідуально для кожного випадку. Біль допомагають зняти знеболюючі препарати,ОЛФЕН ФЛАМІДЕЗ НІМІСІЛ а для поліпшення кровообігу призначають «Нормовен» або «»Пентоксифілін». Мазі та інші антибактерицидні кошти призначаються теж індивідуально для кожного випадку, в залежності від форми і розвитку захворювання.
У разі призначення операції, лікування діабетичної стопи буде полягати у видаленні невеликих ділянок відмерлих тканин з рівними краями (некректомія). Повне або часткове видалення пальця ураженого гангреною (резекція), повне видалення стопи або частини ноги, до меж нормальної тканини (ампутація). У деяких випадках відновлюють прохідність кровоносних судин (ангіопластика), видаляють не відновлені судини і пускають кров в обхід їх (ендартеректомія). Створення додаткових обхідних кровоносних шляхів (аутовенозное шунтування) або встановлення підтримуючих конструкцій-сіточок на судини (стентування).

Основне лікування диабетной стопи полягає в профілактиці.

Завжди треба стежити за рівнем цукру в крові, приймати відповідні препарати.
В домашніх умовах і на вулиці слід носити тільки бавовняні або вовняні шкарпетки і зручне шкіряне взуття.
Регулярно слід робити зарядку для стоп, для домашнього ходіння навіть існує спеціальна масажна взуття.
Кожен вечір перед сном обмивають стопи, витирають насухо і ретельно обстежують. Якщо є ранки або пошкодження, то їх слід відразу ж лікувати.
Регулярно треба обстежитися у лікаря.
Захворювання діабетична стопа можна лікувати і народними засобами. Як було написано вище, в першу чергу це зручне взуття. Порадившись з лікарем можна скористатися і народними засобами, які допоможуть «розігнати» кров і загоїти виразки.
Дуже добре допомагає в цих випадках чорниця. Її їдять натщесерце або перед їжею. За день з’їдається 3 склянки ягід: на сніданок, на обід і на вечерю. Їсти треба не поспішаючи, по 1 черничке.
В домашніх умовах можна приготувати загоює ліки з лопуха. Для цього в травні викопують коріння цієї рослини і зрізають листя. Усе ретельно промивають і перекручують на м’ясорубці. З отриманої каші віджимають сік і змочують в ньому вату, яку прикладають до погано заживаючих ранки кілька разів в день. Лікувати таким чином можна і рани після ампутації пальців.
З усього вище написаного стає зрозуміло, що таке діабетична стопа і як її лікувати. І все ж головне, уважно стежити за стан стоп, рівнем цукру і носити взуття і шкарпетки з натуральних матеріалів. Помітивши перші ознаки хвороби слід негайно звернутися до лікаря.
Самолікуваня може бути шкідливим для здоровя краще зверниться до лікаря і він вам допоможе.

 Лікар хіруг Андрійчук А. А.