НАС АТАКУВАВ ВІРУС КОКСАКІ!!!

До недавнього часу українці і знати не знали про вірус Коксакі. Тепер же про нього говорять по всій країні. Десятки дітей уже в різних областях заразилися вірусом, який в англомовній медичній літературі описаний як “hand, foot, mouth” (руки, ноги, рот). Адже саме в цих місцях зосереджені висипання на шкірі. Але вірус не обмежується одним цим симптомом. Як його розпізнати, чим він небезпечний і як правильно його лікувати?
РОДОМ ІЗ АМЕРИКИ. Це інфекційне захворювання, збудником якого є ентеровіруси, вперше було виявлено в 50-х роках минулого століття в маленькому містечку Коксакі в США. Нині відомі до 30 його різновидів. Коксакі розмножується в слизовій шлунка і кишечника, і заразитися ним не складе особливих труднощів, бо передається він повітряно-крапельним і фекально-оральним шляхом – при тісному контакті з хворою дитиною, через спільний посуд, брудні овочі, фрукти, немиті руки, чужі іграшки, неочищену питну воду. Найбільша вірогідність зараження існує в басейні, а також в дитячих колективах. Вірус дуже заразний: якщо захворіє в родині хтось один, як правило, перехворіють і всі інші її члени.

НЕ ПЛУТАТИ ЗІ СТОМАТИТОМ І ВІТРЯНКОЮ. Що характерно саме для ентеровірусної інфекції, яка реєструється в Україні зараз? Перше – різке підвищення температури до 38-40°С. Потім в роті з’являються невеликі нариви, схожі на виразки. Через них медики можуть помилково ставити діагноз стоматит. Через біль у горлі дитина відмовляється пити, що загрожує зневодненням. Також на обличчі, долонях рук і підошвах ніг з’являються маленькі червоні, наповнені рідиною пухирці і ранки. Висипання можливі також на сідницях, в області колінних суглобів. Через ці висипки захворювання також дуже часто плутають з вітряною віспою.
Однак, на відміну від вітрянки, при захворюванні Коксакі висип локалізується не по всьому тілу і не має типового розташування в волосистої частини голови, також менш виражений свербіж. Відмітна особливість вірусу Коксакі – він супроводжується болем у м’язах і може викликати діарею з блювотою. Якщо у дитини з’явилися найменші симптоми хвороби, потрібно відразу звертатися до лікаря: самолікування в цьому випадку дуже небезпечне.
Діти переносять це захворювання по-різному: у одних може бути тільки дрібна висипка навколо рота, на руках і на ногах і легкий дискомфорт. Для інших хворих вірус Коксакі може бути небезпечний такими важкими наслідками, як запалення оболонки мозку (менінгіт, енцефаліт), параліч, захворювання серця (міокардит, перикардит), герпетична ангіна, геморагічний кон’юнктивіт. У той же час немовлят до трьох місяців від Коксакі захищають материнські антитіла, якщо мама переносила цей вірус.
Але, на щастя, в абсолютній більшості захворювання протікає не дуже важко, а перераховані вище ускладнення виникають в окремих випадках.

ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ТЯЖКІ НАСЛІДКИ
Менінгіт
Запалення оболонок мозку.
Симптоми: лихоманка, озноб, головний біль, нудота і блювота, болі в шиї, світлочутливість, судоми тощо.
Енцефаліт
Запалення мозку.
Симптоми: головний біль, блювота, світлобоязнь, млявість, сонливість.
Параліч
Дуже рідко, але вірусна інфекція Коксакі може привести до паралічу. Але, як правило, він повинен пройти з часом.
Перикардит
Запалення мішечка, що покриває серце.
Симптоми: різкий біль у грудях, задишка, лихоманка, слабкість, набряки в ногах тощо.
Міокардит
Запалення серцевого м’яза. Може привести до серцевої недостатності і навіть смерті.
Симптоми: задишка, біль у грудях, погана витривалість під час виконання фізичних навантажень, лихоманка, набряки в ногах тощо.
Діабет I типу
Вірус Коксакі може спровокувати виникнення діабету I типу (інсулінозалежний цукровий діабет, найчастіше виникає у маленьких дітей). Пошкоджує клітини, які продукують інсулін у підшлункову залозу, що і призводить до цукрового діабету.
Симптоми: сильна спрага, підвищений апетит, запах ацетону в повітрі, що видихається, рани погано гояться, шкіра свербить, на ній часто з’являються фурункули.
Герпетична ангіна
Найчастіше на неї хворіють діти у віці 3-10 років. Дуже рідко зустрічається у дорослих.
Симптоми: біль у горлі, виразки в порожнині рота і глотки, лихоманка, головний біль.
Плевралгія
Запалення м’язів грудей.
Симптоми: раптовий біль в грудях і верхній частині живота
Геморагічний кон’юнктивіт
Запалення очної оболонки.
Симптоми: біль і набряк повік, почервоніння очей, головний біль.
Гепатит С
Запалення печінки.
Симптоми: лихоманка, анорексія, нездужання, жовтяниця, нудота і блювота, слабкість тощо.

ЛІКУВАННЯ
Під час лікування цього захворювання варто виключити вживання продуктів, що дратують слизову оболонку ротової порожнини і викликають в силу цього хворобливі відчуття. Це перш за все солоне, кисле і гостре. Віддавати перевагу потрібно пюрируваним стравам: фруктовим пюре, перекрученному м’ясу, супам-пюре. Важливо: їжа не повинна бути занадто гарячою чи холодною.
Крім цього, вдома потрібно ретельно прибирати і підтримувати чистоту, провітрювати приміщення, а засоби особистої гігієни хворого утилізувати відразу після використання. якщо дотримуватися всіх рекомендацій, то поліпшення стану почнеться через 3-5 днів, а висипання зникнуть через тиждень. Протягом 8-10 днів захворювання і зовсім проходить.
Рекомендують на весь період інтоксикації хворому забезпечити домашній режим, дієту з великою кількістю гарячих напоїв і достатньою кількістю вітамінів. А ось лікарські препарати необхідно використовувати тільки для зняття симптомів, якими супроводжується захворювання. Найголовніше – дотримуватися рекомендацій лікаря і не займатися самолікуванням, адже цей вірус небезпечний зневодненням і ускладненнями.

Підготував:
заступник головного лікаря МКЛ №3

Кузик О.В.