Обережно грип!

Ускладнення після грипу на серце

Що таке грип – знає кожен на власному досвіді. І це не дивно, оскільки саме грип є найпоширенішим вірусним захворюванням. Недарма, кожен рік в осінньо-зимовий період фіксується черговий спалах епідемії нового штаму грипу.

Небезпека грипу

Головна небезпека цього вірусного захворювання полягає навіть не в тому, що грип, зазвичай, протікає важко і викликає сильну інтоксикацію, а в тому, що це захворювання може давати серйозні ускладнення на окремі органи і системи. Найчастіше після грипу виявляються патології серця, нирок, суглобів, вух, легенів.
Ускладнення після грипу на серце
Відомо, що більша частина всіх ускладнень після захворювання на грип припадає на серце, внаслідок чого, відбуваються серйозні зміни у його функціонуванні. Справа в тому, що вірус грипу відрізняється особливістю проникати в серцевий м’яз – міокард і викликати його запалення, тобто міокардит. Практично 15% всіх ускладнень після грипу припадає на серцевий м’яз.
Слід зазначити, що міокардит, при своєчасному діагностуванні і правильному лікуванні, проходить досить спокійно і в більшості випадків хворий одужує. Але якщо захворювання не виявляється і протікає без належного лікування, це може призвести до серцевої недостатності. При цьому слід пам’ятати, що кожен десятий хворий міокардитом, без необхідного лікування, вмирає.

Як визначити ускладнення на серце після грипу

Щоб зрозуміти, що вірус грипу дав ускладнення на серцевий м’яз, необхідно звернути увагу на такі симптоми, при виявленні яких, необхідно негайно звернутися до кардіолога.
Симптоми міокардиту

  • Періодично відбувається збій серцевого ритму, який не має нічого спільного з фізичними навантаженнями.
  • Навіть при незначному фізичному навантаженні, наприклад, при ходьбі, виникає задишка.
  • Біль в області грудної клітини.
  • Підвищення температури тіла після перенесеного грипу.
  • Набряки на ногах.
  • Підвищена втомлюваність, пітливість, вже після перенесеного вірусу грипу
    Якщо у людини, яка захворіла на грип, вже були певні проблеми з серцем, після перенесеного захворювання, вони можуть загостритися. Тому навіть якщо симптомів загострення немає, слід проконсультуватися з лікарем кардіологом.