Паліативна допомога у Вінниці

паліативна допомога, відділення хоспіс у Вінниці, Міська клінічна лікарня №3

В другу суботу жовтня весь світ відзначав день Паліативної допомоги. Що це таке і чи знайомі з цим українці? Телеканал ВДТ присвятив цьому сюжет у програмі “Позиція”, серед гостей було запрошено: голова громадської організації “Паросток” – Ірина Саранча, головний лікар Міської клінічної лікарні №3 – Фостаковський Дмитро Стефанович, громадський діяч – Людмила Станіславенко та головний лікар “Вінницького обласного центру профілактики боротьби зі СНІДом” – Ігор Матковський.

Суть паліативного догляду – це створення психологічного та фізичного комфорту, який можливий лише за умови вирішення проблеми – знеболення. На сьогоднішній день паліативна допомога необмежена лише доглядом у кінці життя, але й допомогою у хоспісному русі. Головний лікар МКЛ№3 Фостаковський Дмитро Стефанович про паліативну допомогу:

Паліативна допомога надавалась, надається і буде надаватись. Згодом, коли відкриється відділення “Хоспіс” Міської клінічної лікарні №3 будуть проводитись заняття із лікарською та громадською ланкою.

Основним завданням хоспісу є надання медичної, психологічної, соціальної, духовної допомоги пацієнту та його близьким. Створення нормальних умов для людини на термінальному етапі її життя є основним завданням  хоспісу. Основна вимога – боротьба не за тривалість, а за якість життя.