Перша допомога при нападі стенокардії

Стенокардія – це захворювання, що проявляється тоді, коли є невідповідність між потребою міокарда у кисні і його фактичною доставкою.
Стенокардію в народі називають грудної жабою. Перша допомога при нападі стенокардії полягає, в першу чергу, в знятті больового синдрому, який зазвичай триває кілька хвилин.

image003 image001

Причини виникнення

Із самого початку стенокардія дає про себе знати під час фізичного навантаження, в холодну погоду або під час стресових станів. Стенокардія розвивається, коли коронарні артерії уражаються атеросклеротичними бляшками, серце отримує менше кисню ніж потрібно, відбувається порушення обміну речовин у серцевому мязі.
Другою причиною є спазм серцевих судин, що носить різкий і тривалий характер.
Найбільш гостро брак кисню проявляється при фізичних навантаженнях. Тому в основному напади стенокардії трапляються під час занять спортом, при важкій фізичній роботі.
При стенокардії порушення в роботі серця, як правило, носять зворотний характер. Втім, у ряді випадків, стенокардія може перерости в гострий інфаркт.

Симптоми

Симптомами стенокардії є:
• напади болю за грудиною, що виникаєють при інтенсивних навантаженнях, як реакція на стресову ситуацію, при ходьбі або підйомі по сходах;
• біль віддає в ліву сторону (руку, плече, лопатку), а також в шию і нижню щелепу. Біль давячого, стискаючого іноді пекучого характеру;
• напад болю короткочасний (триває декілька хвилин);
• біль нерідко супроводжується відчуттям нестачі повітря, внутрішнім неспокоєм, відчуттям страху смерті;
• інколи виникають порушення ритму роботи серця;
• хворий залишається у свідомості.

Перша допомога

При наданні першої допомоги при стенокардії слід знати, що:
• у разі виникнення нападу під час фізичних навантажень, потрібно негайно припинити їх;
• потерпілого слід посадити, підклавши йому під коліна, голову і плечі згорнутий одяг;

image008 image006

• хворому потрібно прийняти нітрогліцерин. Таблетку слід покласти під язик, тоді вона подіє найбільш ефективно;
• пацієнту слід дати випити заспокійливі краплі (корвалолу, барбовалу, глоду);
• якщо у хворого підвищився артеріальний тиск, не варто його швидко знижувати , так як в більшості випадків він приходить в норму після закінчення нападу;
• прийом таблетки нітрогліцерину може викликати головний біль, запаморочення і навіть непритомність, тому хворому не бажано вставати відразу після припинення нападу (для зменшення інтенсивності головного болю під язик покласти таб. валідолу) ;

Після прийняття ліків біль зазвичай проходить вже через 2-3 хвилини. Якщо цього не сталося, потерпілому слід дати ще одну таблетку. Ризик розвитку інфаркту збільшується в рази, якщо не допомогли три прийняті таблетки нітрогліцерину, а больовий напад триває більше 10-20 хвилин. В цьому випадку потрібно негайно викликати «Швидку допомогу».

Пацієнт, у якого вже були напади стенокардії, повинен знати, як надати собі першу допомогу . Важливо спостерігатися у лікаря, своєчасно проходити як звичайну електрокардіограму, так і зняту під час фізичного навантаження.

image012 image010

Завдання лікаря полягає також у виявленні та лікуванні захворювань, які можуть погіршити перебіг стенокардії; усунення факторів ризику атеросклерозу; попередження появи ускладнень (ними можуть бути і інфаркт міокарда, раптова смерть), зменшенні частоти нападів. Для цього застосовується і медикаментозне лікування, і хірургічне.

image016 image014