Порушення сну. Коронасомнія

порушення сну мкл3

Щорічно, починаючи з 2008 року, другого повного тижня березня, в п’ятницю, перед днем ​​весняного рівноденнявідзначається Всесвітній день сну. Він був започаткований з ініціативи Міжнародної асоціації медицини сну (World Association of Sleep Medicine – WASM). Цей день спрямований на пропаганду користі правильного і здорового сну, залучення суспільної уваги до проблеми сну і її медичних, освітніх та соціальних аспектів, а також на запобігання і управління порушеннями сну. У цей день міжнародні медичні організації нагадують людям про проблему недосипання та безсоння, закликають людство до здорового способу життя. В 2021 році цей день припадає на 12 березня.

Коронасомнія: що це таке

Проблеми зі сном стали ще одним наслідком після коронавірусної інфекції. Поширений вплив COVID-19 отримав назву «коронасомнія». Чимало людей після ковіду зізнаються, що мають порушення сну. Дослідники, які опублікували звіт у Journal of Clinical Sleep Medicine, наголошують на необхідності посилення скринінгу щодо якості сну та спостережень за пацієнтами на наявність психологічних та фізичних проблем, які можуть виникнути.

Подібне дослідження провели на 843 дорослих у Великій Британії. Так, майже 70% людей повідомили про зміну якості сну.

«Коронасомнія» призвела до збільшення використання фармакологічних засобів для сну. Опитування 5525 канадців виявило, що 27% використовували снодійні під час та після хвороби.

Що робити з порушенням сну після коронавірусу

На думку експертів, методи для розслаблення та когнітивно-поведінкова терапія є більш корисними, ніж ліки, які можуть бути пов’язані зі значними побічними ефектами.

Відтак не слід відразу купувати в аптеці снодійні засоби!

Як можна покращити сон

  • Обмежити вплив стресових новин, пов’язаних з коронавірусом,⠀⠀
  • Зменшити споживання алкоголю,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • Уникати використання гаджетів у ліжку перед сном та одразу після підйому,
  • Збалансовано харчуватися,
  • Бути фізично активним,
  • За потреби – звернутися до психотерапевта.
здоровий сон мкл3
здоровий сон мкл3  скільки годин потрібно для сну