Про проведення Всесвітнього Дня боротьби з діабетом

14 листопада 2017 року

Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом проводиться щорічно в більшості країн світу 14 листопада – в день народження канадського лікаря і фізіолога Фредеріка Бантінга, який разом з лікарем Чарльзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям, хворим на діабет.

Діабет становить значну проблему громадського здоров’я, є однією з чотирьох пріоритетних неінфекційних захворювань (НІЗ), прийняття заходів по відношенню до яких вирішується на рівні світових лідерів.
У цьому році кампанія, приурочена до Всесвітнього Дня Діабету – 2017, проходитиме під девізом «Жінки і діабет: наше право на здорове майбутнє».
Отже, основною метою заходу є сприяння справедливому доступу всіх жінок, які знаходяться у групі ризику або хворих на діабет, до головних лікарських засобів і технологій догляду, освоєнню інформації і навичок самоконтролю для ефективної профілактики діабету другого типу (ЦД2).
На сьогодні в світі налічується більше 199 мільйонів жінок, хворих на діабет. За прогнозами до 2040 року їх стане 313 мільйонів. Кожні дві з п’яти жінок з діабетом знаходяться у репродуктивному віці. ЦД є дев’ятою провідною причиною смерті серед жінок у всьому світі, спричиняючи 2,1 мільйона смертей на рік.
У зв’язку з цим, слід зазначити, що усі жінки, які страждають на діабет, потребують доступного та рівноправного доступу до медичної допомоги та освіти з метою кращого управління діабетом та поліпшення результатів їхнього здоров’я.
Скринінг цукрового діабету в цілому і гестаційного цукрового діабету (ГЦД) у жінок повинен забезпечити охорону материнського здоров’я до і під час вагітності, найкращий догляд для жінок і зниження материнської смертності.
Також метою заходу є підвищення обізнаності про діабет, акцентування уваги на здоровому способі життя при цукровому діабеті, особливо на тому, як запобігти розвитку цієї хвороби та її ускладнень у багатьох випадках.
Цей день нагадує людям про проблему діабету і необхідність об’єднання зусиль державних і громадських організацій, лікарів і пацієнтів для того, щоб змінити ситуацію на краще.

З повагою МКЛ№3.