Цукровий діабет – не вирок, а особливий спосіб життя!

цукровий діабет стаття міська клінічна лікарня №3 Вінниця

Цукровий діабет – не вирок, а особливий спосіб життя!

Цукровий діабет – це порушення обміну вуглеводів через дефект секреції інсуліну, гормону підшлункової залози, дії інсуліну або обох цих чинників та характеризується стійким підвищенням цукру в крові.
Зниження або відсутність в організмі інсуліну призводить до порушення засвоювання цукру, що надходить у кров із їжею та підвищення рівня цукру в крові.

При 1-му типі цукрового діабету підшлункова залоза інсулін практично не виробляє, при 2 – му типі інсуліну може бути досить, але він неефективно використовуться організмом.
Підвищення рівня цукру в організмі супроводжується такими неприємними симптомами: сухість у роті, спрага, підвищене сечовиділення, сухість шкіри та слизових оболонок, порушення зору, виражена слабкість. Найчастіше при цукровому діабеті 2-го типу немає симптомів або незначна їх кількість, що вимагає його активного виявлення.

Адже, постійне підвищення рівня цукру в крові неминуче призводить до розвитку можливих ускладнень : діабетичної коми, ниркової недостатності , катаракти та втрати зору, синдрому «діабетичноі стопи» із ризиком ампутацій нижніх кінцівок, інфаркту та інсульту.
Ускладнень цукрового діабету можна уникнути або не допустити подальшого їх розвитку якщо: при встановленні діагнозу «цукровий діабет» пацієнт повинен відразу розпочати лікування, призначене лікарем, вимірювати рівень цукру у крові та підтримувати його рівень в межах, рекомендованих лікарем, збалансовано харчуватись та контролювати фізичні навантаження, рerулярно проходити медичні огляди з метою виявлення початкових симптомів ускладнень .
Чимало пацієнтів, що живуть із діабетом , не здатні відчувати підвищення рівня цукру в крові. До того ж, пацієнти зі стажем захворовання часто адаптуються до високого рівня цукру в крові і почуваються задовільно. Саме в цьому і полягає «підступність» цукрового діабету.

Основою контролю цукрового діабету є прості аналізи, які пацієнт з діабетом може самостійно робити в домашніх умовах з використанням індивідуальних приладів – глюкометрів для вимірювання рівня rлюкози в крові.
Процес проведення аналізу повністю автоматизований та безболісний з мінімальною кількістю крові. Для аналізу достатньо торкнутися тест – смужкою до краплі крові. Більшість глюкометрів обладнані пам’яттю, що дозволяє фіксувати попередні результати, і є зручними при контролі діабету.
Вимірювати рівень глюкози в крові необхідно регулярно у таких випадках: у будь-який момент, коли потрібно дізнатися про вміст цукру в крові.
При призначенні інсулінотерапії – перед кожним прийомом їжі, періодично після їжі та перед сном.
при отримуванні інсуліну короткої дії, необхідно здійснювати вимірювання перед кожним введенням інсуліну та пацієнт може самостійно змінювати дозу залежно від показників цукру в крові та з урахуванням спожитої їжі. Це дозволяє оптимально коригувати дози інсуліну і самостійно контролювати діабет.
При призначенні таблетованих цукрознижувальних лікарських засобів. Вимірювання рівню цукру можуть обмежуватися до 3-4 разів на день та рідше.
У випадку хвороби, вагітності або підвищеної фізичної активності, можуть знадобитися додаткові вимірювання рівня цукру в крові. Пацієнту необхідно проконсультуватися з своїм лікарем щодо цього, а також дізнатися, як розшифровувати дані та як поводитися у таких випадках.