Що ми маємо знати про родимку?

Родима пляма (невус) – це патологічне пігментне чи судинне утворення вродженого чи придбаного характеру. Назва патології не зовсім точно визначає його походження, так як не завжди родима пляма з’являється при народженні.
Родима пляма, незалежно від її локалізації, може походити із судинної чи шкірної тканини. Коли родимка походить із судин, вона має червоний чи фіолетовий колір, займає велику площу на поверхні тіла, підноситься над рівнем шкіри.
Родима пляма, що походить з епітеліальних клітин, являє собою скупчення пігменту на невеликій поверхні тіла, коричневого чи чорного кольору, та можуть достатньо підніматись над рівнем шкіри. Родимки, що з’являються одразу після народження, в більшості випадків мають судинне походження та мають назву – гемангіома. Придбанні родимі плями з’являються набагато пізніше після народження.
Головною причиною, чому родимки не з’являються одразу після народження, стає те, що для їх появи необхідний вплив сонячного світла з його ультрафіолетовим випромінюванням. Саме тому,нові родимки з’являються після тривалого перебування на відкритому повітрі чи після засмаги.

СИМПТОМИ, ЩО СВІДЧАТЬ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ЛІКУВАННЯ РОДИМИХ ПЛЯМ

У людей склалось особисте відношення до лікування родимих плям, що навіть при локалізації на відкритих ділянках шкіри, вони невидалялись з якихось релігійних переконань. На сьогоднішній день до лікування родимих плям ставляться на багато простіше, видаляють їх за відповідними показами. Родимки, крім косметичного дефекту, можуть нести для людини серйозну загрозу для її здоров’я. В першу чергу, найбільшої загрози слід очікувати від пігментних чи меланоцитарних невусів, які під дією різних факторів зовнішнього середовища можуть перероджуватись у злоякісні новоутворення.
Меланома, причини якої в більшості випадків – це звичайні родимі плями, дуже лякає людей. Родимі плями або ж невуси особливо небезпечні, коли місце їх локалізації знаходиться на стопі, спині, в області надпліччя або на інших відкритих частинах тіла. Найбільш небезпечна категорія – це пограничні невуси. На зовнішній вигляд вони представляють собою вузлики з чіткими контурами. Колір коливається від темно-коричневого до чорного, вузлик має гладку суху поверхню і не доставляє болісного відчуття. Такий вузлик зазвичай з’являється на голові, шиї, долонях і ступнях. Істотна відмінність від раку шкіри. При захворюванні на рак шкіри вогнища найчастіше з’являються на обличчі, при меланомі ж обличчя, зазвичай, залишається недоторканим. Враховуючи цей факт, невуси треба видаляти при першій можливості.
Якщо людина немає бажання позбавлятися від пігментних невусів та відмовлятися від лікування та профілактичних дій, то їй необхідно запам’ятати симптоми, які можут ьсвідчити про злоякісне новоутворення перетворення.
Зміна кольору пігментного невусу. Будь-які зміни кольору, поява вкраплень, гранул, прожилок сірого, чорного або рожевого кольору, а також втрата кольору. Депігментація, яка супроводжується з’явленням на поверхні чорного чи коричневого кольору білих плям, може свідчити про злоякісне переродження. Таке новоутворення підлягає негайному видаленню!!!
Зміна розміру невусу – будь-яке збільшення розміру за невеликий проміжок часу, чим більша родимка, тим більша ймовірність її переродження.
Зміна форми невуса – доброякісна родима пляма, незалежно від того якого вона розміру, обов’язково має бути округлої форми з рівними краями. Якщо контури плями нерівні та нагадують контури географічної карти, більш за все це свідчить за злоякісне переродження.

Основні аспекти лікування невусів

На сьогоднішній день існує чимало методів, які дозволяють видалити невуси з мінімальним косметичним дефектом на поверхні шкіри. Для лікування використовуються – кріодеструкція, радіоскальпель чи спеціальний лазер. Ці методики використовуються, якщо невуси розташовані поверхнево, не проростають у глибші шари шкіри. Перед лікуванням лікарю та пацієнту необхідно важливо ретельно підійти до питання, визначивши показання та протипоказання до процедур та ні якому разі НЕ ЗАЙМАТИСЬ САМОЛІКУВАННЯМ!! ЦЕ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ ТА ЖИТТЯ!!!!
Безсумнівно, першим етапом діагностики вважається огляд онколога або дерматолога. Чітко запам’ятайте, що поставити вам правильний діагноз зможе тільки справжній лікар, який, до того ж, має окрему спеціалізацію. Діагностика меланоми проводиться дуже ретельно, в таких ситуаціях помилка просто недопустима. Досліджуються всі симптоми і всі можливі фактори ризику.
Відомо, що найбільш значимими факторами вважаються сонячні опіки і підвищена сонячна радіація. Також до групи ризику потрапляють люди з генетичною схильністю, травмою невуса, а також люди похилого віку.
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА ВАШИХ РІДНИХ- БУДЬТЕ ЗДОРОВИМИ!!!!!

Лікар-дерматовенеролог МКЛ №3
Мельник А.Б.