Що потрібно знати про підшкірних кліщів?

dermatolog-225 вінницька клінічна лікарня №3

Людина завжди хоче бути гарною, особливо жінка, але іноді блискучий зовнішній вигляд може зруйнувати така неприємність, наприклад, як підшкірний кліщ – ДЕМОДЕКС. Що це за паразит, та де ми могли його підчепити, лікується чи не лікується- це найчастіші запитання від хворих.  Демодекоз – ураження гладкої шкіри і волосся мікроскопічним кліщем – Demodex folliculorum чи Demodex brevis. Починається з появи шкірного висипу, вугрів, виразок на шкірі обличчя, грудей, спини, підвищення сальності шкіри, свербіння. Проявляється почервонінням шкіри, розширенням поверхневих судин, дрібними пухирями, лущенням. При подальшому хронічному розвитку захворювання призводить до виражених косметичних дефектів: шкіра набуває землисто-сірого кольору, стає горбистою, з’являється одутлість носа, утрудняються мімічні рухи обличчя. При ураженні волосся – свербіж, випадіння волосся і вій. Небезпечно приєднанням вторинної інфекції, рубцевими змінами шкіри, прогресуванням хвороби. Тому дуже важливо вчасно почати лікування демодекозу.
Кліщ Demodex folliculorum був виявлений в 1842 році. На сьогоднішній день відомо 65 видів кліща, але тільки три з них вражають людину, решта паразитують лише на тваринах. Місця проживання кліща – сальна залоза і волосяні фолікули; улюблене місце локалізації – підборіддя, ніс; демодекс може зустрічатися на бровах і віях, в останньому випадку розвиваються блефарити.
Розмір дорослого кліща близько 0,3-0,4 мм, розгледіти можливо тільки під мікроскопом. Харчується кліщ шкірним салом, секретом сальних залоз людини. Кліщі уникають денного світла, а тому на поверхню шкіри виходять тільки в темний час доби, що і пояснює свербіж і дискомфортні відчуття при демодекозі, що посилюються під вечір.
Кліщ Demodex folliculorum виявляється при мікроскопічному дослідженні у 60% дорослих хворих людей, але ознаки захворювання виявляються не у всіх, носіїв кліща до 90%  У чоловіків і жінок демодекоз зустрічається однаково часто.
Demodex folliculorum відносяться  до умовно-патогенних організмів. У нормальних умовах кліщі не виходять за межі  епідермісу. Проте при зниженні імунітету  вони стають патогенними. Цьому сприяють порушення функції сальних залоз і зміна складу шкірного сала, захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, нервової системи, порушення функції ендокринних залоз, вогнища хронічних інфекцій (карієс).
До зовнішніх факторів, що провокує виникнення демодекозу, відносяться: вплив високих температур, сонячне опромінення, несприятливі побутові та професійні умови, захоплення лазнями і саунами також викликає активізацію збудника демодекозу. Крім того використання косметики, що містить гормональні препарати, у багатьох жінок в підсумку призводить до виникнення демодекозу, так як гормони і поживні речовини в кремах – це його улюблена їжа. При такому шляху зараження в баночку з кремом щодня потрапляють особи кліща, і тоді крем несе не красу і молодість, а серйозне захворювання..