bronha astma vinnitsya mkl3

11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Бронхіальна астма та коронавірус

Щороку (починаючи з 1998 року) 11 грудня світова спільнота відзначає Всесвітній день хворих на бронхіальну астму. Основним його завданням є покращення обізнаності лікарів, пацієнтів та населення про це захворювання, привернення уваги громадськості до вирішення проблем, пов’язаних з профілактикою та протидією астмі, і підвищення якості надання медичної допомоги пацієнтам з астмою.

Бронхіальна астма – одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. За статистичними даними, більше 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають цим захворюванням. У віковому аспекті найбільша поширеність на бронхіальну астму реєструється в шкільному віці. Висока захворюваність у дітей характерна для екологічно-несприятливих промислових регіонів. Так, у мешканців міст частіше реєструється це захворювання, аніж у мешканців села (7,1% та 5,7 % відповідно).

Бронхіальна астма – це хронічне запальне захворювання, зумовлене порушенням нервової регуляції функцій бронхів, яке виявляється в приступах ядухи.

Розрізняють дві групи факторів, що сприяють виникненню бронхіальної астми. Одну групу називають внутрішніми факторами, до яких належать індивідуальні особливості організмі. До другої групи відносять зовнішні фактори, серед котрих найбільш значимими є алергени, інфекції, паління, забруднення повітря усередині і зовні приміщень. Внутрішні фактори сприяють розвитку захворювання, а зовнішні провокують його виникнення.

Приступ ядухи виникає раптово,  частіше вночі або зранку, триває від декількох  хвилин до кількох годин. Дихання утруднене, головним чином видих. Він здійснюється зі свистом, який чути на відстані. Хворий набуває вимушеного положення (сидить, обпершись руками на ліжко). Кінець приступу характеризується виділенням харкотиння.

Хворі на бронхіальну астму повинні знаходитись під диспансерним наглядом, періодично проходити обстеження та оздоровлення. Для профілактики астми, зусилля мають бути спрямовані на усунення причин хвороби. Необхідно уникати сирості, холоду, а також усунути з навколишнього середовища хворого небезпечні алергени та професійні шкідливі фактори. Велике значення в профілактиці має санація носоглотки та своєчасне лікування бронхітів.

Слід зважати на те, що астма є фактором ризику при інфікуванні COVID-19.

У зв’язку поширенням пандемії COVID-19 світова медична організація «Глобальна ініціатива по астмі» (Global Initiative For Asthma) розробила рекомендації для людей, які страждають на бронхіальну астму:

  • Продовжуйте приймання усіх інгаляційних препаратів, включаючи інгаляційні кортикостероїди, прописані лікарем. Не скасовуйте самовільно терапію, це може призвести до різкого загострення захворювання. ⠀
  • При нападах пацієнтам може призначатися короткий курс пероральних кортикостероїдів відповідно до індивідуального плану лікування. Цей вид лікування може проводитися тільки у важких випадках захворювання і тільки за призначенням лікаря.
  • Використовувати небулайзери для інгаляцій, в домашніх умовах необхідно тільки за призначенням лікаря. Використання небулайзерів під час карантину в медичних установах по можливості слід уникати через підвищений ризик поширення COVID-19.
  • Пацієнтам з алергічним ринітом слід продовжувати приймати назальні кортикостероїди, якщо це призначено лікарем. ⠀
  • Дослідження параметрів дихання (спірометрії) краще відкласти з метою зниження ризику поширення інфекції. Якщо це зробити неможливо, медперсонал повинен бути захищений під час дослідження.

Для зниження ризику інфікування пацієнтів з бронхіальною астмою COVID-19, треба виконувати прості правила:

  • часто і ретельно мийте руки з милом — щонайменше 20-30 секунд. Також краще користуватись рідким милом з дозатором;
  • уникайте спільного використання особистих предметів домашнього вжитку, таких як посуд, рушник – незалежно від того, чи є вдома хтось з симптомами COVID-19, чи ні;
  • щодня чистіть та дезінфікуйте поверхні, яких торкаєтесь найчастіше, не забувайте про ключі, окуляри, смартфон, планшет. Не користуйтеся новими дезінфікуючими засобами, щоб не викликати напад астми;
  • регулярно провітрюйте приміщення;
  • уникайте натовпу, походів в магазини та аптеки, тримайте дистанцію, уникайте зайвих контактів, адже кожен може бути потенційним носієм коронавірусу;
  • правильно і своєчасно лікуйте захворювання дихальної системи. Переконайтеся, що ви маєте всі потрібні медикаменти та інгалятор. Якщо ви отримуєте “Доступні ліки”, домовтеся з лікарем про дистанційне виписування електронного рецепту. Залучайте рідних, знайомих, сусідів, щоб принесли вам “Доступні ліки”. Приймайте ліки від астми в точності, як прописано.
  • мінімізуйте контакти з алергенами, уникайте ваших тригерів астми – тютюнового диму, пилових кліщів, алергенів тощо, відмовтесь від куріння, в тому числі і пасивного;
  • сильні емоції можуть спровокувати напад астми. Під час пандемії дуже складно втриматись від паніки. Тож дбайте про свій емоційний та фізичний стан, майте контакти психолога чи коуча.

Пацієнти з бронхіальною астмою — особлива група ризику. Лікарі радять таким пацієнтам по можливості мінімізувати відвідування медичних установ та постійно бути на зв’язку зі своїм лікарем. Обов’язково треба розробити план дій для випадків погіршення перебігу захворювання.

Бережіть себе і будьте здорові!⠀

Виконавці:

Кузик О. В. – заступник медичного директора з організаційно-методичної роботи
Яворовенко М. Ф. – лікар-терапевт

Яворовенко О. Б.– лікар-статистик