1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІД

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІД

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Символом боротьби зі СНІДОМ, символом підтримки інфікованих людей, протидії дискримінації і суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, надії на майбутнє без СНІДу – є червона стрічка. Вона означає: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу і я не байдужий до неї». Її ідея належить художникові Франку Муру і була задумана весною 1991 року. Сам Френк Мур помер від СНІДу через 3 роки.

ВІЛ-інфекція, як і раніше залишається невиліковним захворюванням. При пізньому її виявленні в організмі людини можуть розвинутися важкі захворювання. Проте, за даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%.

Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%.

Згідно з офіційними статистичними даними, на початок 2018 р. в країні проживало 244 000 ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону. Щодня в Україні реєструється 50 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в Одеській (898,3 на 100 000 населення), Дніпропетровській (792,6), Миколаївській (743,5) областях, м. Київ (479,0), Київській (447,9), Херсонській (420,1) та Чернігівській (420,4) областях.

Чому зараз, у час війни, кожному і кожній важливо перевіритися на ВІЛ та вірусні гепатити?

Понад 40% людей із ВІЛ в Україні не знають про свій статус. Більше мільйона українців не знають, що інфіковані вірусним гепатитом С. А поранення, переливання крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування ВІЛ-інфекцією та вірусними гепатитами.

Унаслідок незахищених статевих контактів, особливо тих, які супроводжуються насильством, пошкодженням або зісковзуванням презервативу, через їхню травматичність ризик інфікування зростає. 

Також ідеться про інші ризиковані ситуації, зокрема, і контакти під час професійної діяльності: медичні працівники, військовослужбовці, рятувальники – можуть мати поранення або мати контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами людей із невідомим ВІЛ-статусом. Також збільшується кількість оперативних втручань, що може призвести до збільшення ризику інфікування ВІЛ та вірусними гепатитами.

Наразі повністю вилікуватися від ВІЛ неможливо. Водночас серед тих, хто дізнався про свій статус та розпочав антиретровірусну терапію (АРВ-терапію), 94% людей досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження.

Сучасна АРВ-терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, які мають ВІЛ. Вірусного гепатиту С можна позбутися повністю за 3 або 6 місяців. Держава закуповує якісні та безпечні ліки, які може отримати кожен хворий на вірусний гепатит С. Лікування вірусного гепатиту В довготривале.

В Україні тестування на ВІЛ і гепатити є доступним. Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хв вашого часу.

Пройти швидкий тест на вірусні гепатити та ВІЛ можна безоплатно у свого сімейного лікаря. Скористатись опцією швидкого тестування можна також на базі громадських організацій.

Зробити швидкий тест на ВІЛ та вірусні гепатити можна також у найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті Довіри, у закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу.

Підібрати найзручніші пункти тестування на ВІЛ можна з допомогою чат-бота у Телеграмі ТЕСТпоруч: http://t.me/HIVfree_bot.

Тестування на ВІЛ – найкращий спосіб профілактики СНІДу. Адже щойно людина дізнається про свій позитивний статус, вона зазвичай змінює свою поведінку і приймає рішення про використання бар’єрної контрацепції та початок антиретровірусної терапії, яка може врятувати людині життя. Регулярно здаючи тест на ВІЛ-інфекцію, можна захистити не тільки себе, але і своїх близьких.