Про смачну їжу та небажані наслідки

Мало хто з нас замислюються, що збій у режимі дня и харчування може мати вагомі наслідки для організму.

Статистика доводить, що серед гострих захворювань органів черевної порожнини, гострий панкреатит за частотою займає третє місце після гострого апендициту та гострого холециститу. Важливість підшлункової залози для організму важко переоцінити : вона забезпечую травлення, її ферменти розщеплюють білки, жири, вуглеводи в кишечнику , а гормони ( інсулін та інші ) регулюють рівень глюкози в крові. Запалення підшлункової залози ( панкреатит ) частіше зустрічаються у людей від 25 до 55 років , які полюбляють жирну, гостру їжу, алкоголь. Частіше страждають жінки. Більшість з них хворіє на жовчно-кам’яну хворобу, що значно підвищує ризик виникнення панкреатиту. Але й стрес та інфекція також можуть стати причиною недуги. Основний симптом панкреатиту – сильний біль в верхній частині живота (підложечна зона, праве, ліве підребір`я), як правило оперезуючого характеру. Часто блювота, порушення стулу, загальна слабкість. Болі виникають у перші часи після вживання їжі (особливо надмірної кількості жирної, жареної, гострої, у поєднанні з алкоголем). Симптоматика може змінюватись в залежності від важкості процесу. Сухість шкіри, ламкість волосся, нігтів «заєди» в куточках роту – можуть вказувати на довготривалий перебіг хронічного панкреатиту, що вказує на гіповітаміноз, як наслідок ферментативної недостатності залози.

Важливим фактором діагностики хронічного панкреатиту є визначення характеру стулу пацієнта, що висвітлює якість травлення, значне зниження якого при недостатності ферментів спостерігається при хронічних панкреатитах.
Значення має все : кількість, консистенція, наявність домішок. Не дивно, що у одного із східних народів при вітанні люди питають не: «Як у вас справи ?», а : «Як ви сьогодні сходили в туалет?». Можливо це тільки міф. Але якщо це дійсно так, то можна тільки «зняти шляпу» перед мудрістю цього народу, тому що від того наскільки своєчасно та якісно організм звільнится від перероблених залишків та продуктів життєдіяльності, залежать численні процеси в організмі. Лікування гострого та загострень хронічного панкреатиту досить складне. При гострій формі панкреатиту рекомендовано медикаментозне лікування, але в 10-20 % випадків може бути необхідне хірургічне втручання. Нажаль, пацієнти частіше звертаються до лікаря не на початку захворювання, а тоді, коли частина органу відмирає (панкреонекроз). Невипадково успішно підібране лікування панкреатиту є привідом для гордості спеціаліста.

На сьогодняшній день ми маємо досить великий потенціал ефективних медикаментів для лікування хвороб підшлункової залози. Але ми маємо пам`ятати, що медицина повинна бути насамперед профілактичною. Тому лікарі закликають пацієнтів до культурного харчування, до поваги до свого організму. Треба привчити себе харчуватися не менше 4-5 разів на добу, невеликими порціями, переважно запеченими або відвареними стравами, уникати гострих, жирних продуктів, особливо натще. Їжа повинна бути натуральною, не містити синтетичних барвників, емульгаторів. Існує хибна версія, що молочні продукти є дієтичним харчуванням. Зовсім ні, особливо жирні молочні продукти, з синтетичними наповнювачами можуть суттєво нашкодити організму. Ще ми повинні пам’ятати, що алкоголь – отрута для хворої підшлункової залози, тим більше неякісний. Такою ж отрутою являється нікотин. Доведено, що паління та зловживання алкоголем є первопричинами хронічного панкреатиту.

Ми бажаємо вам не стати жертвою переїдання та пам’ ятати, що обжерливість – це гріх. Хай ваша їжа буде вашими ліками!

Лікар гастроентеролог Бурка Н.М.